S-a nascut Grigore Antipa, biolog, ihtiolog, zoolog si oceanolog român, membru al Academiei Române

Marele savant s-a nascut la 27 noiembrie 1867, la Botosani si a decedat pe 9 martie 1944. Tatal sau, avocatul Vasile Antipa, a murit cand Grigore nu avea decat 2 ani. Patru ani mai tarziu, el a ramas orfan si de mama, Zoita Antipa. Impreuna cu fratele sau, Nicolai Leon, Grigore ramane in grija unui unchi.

Probabil convins de frate, Grigore Antipa s-a inscris la cursurile Universitatii din Jena, in anul 1885. In Germania el si-a facut numerosi prieteni, care mai apoi au devenit personalitati in lumea biologiei: Arnold Lang, Willy Kükenthal, Fridtjof Nansen si altii. La 9 martie 1891 Antipa si-a sustinut lucrarea de doctorat, primind mentiunea de summa cum laude, o distinctie onoranta, acordata de Haeckel numai la 3 dintre elevii sai.

Revenit in tara, la 1 aprilie 1893, a fost numit director al colectiilor zoologice ale celui mai important muzeu din Romania. De asemenea el a fost numit director general al Pescariilor Statului. In aceasta calitate a contribuit la reglementarea pescuitului, precum si la incheierea unor tratate internationale in acest domeniu.

Grigore Antipa a fost atat un foarte bun administrator, cat si un neobosit savant: zoolog, muzeograf, economist, sociolog. Studiile si cercetarile sale s-au materializat in numeroase publicatii, unele de referinta in domeniile respective. El este primul hidrobiolog roman, fiind tot primul care a realizat studii privind fauna Marii Negre, a raurilor interioare, a Dunarii si a Deltei sale. Tot el a pus si bazele ecologiei in Romania.
De asemenea preocuparile sale interdisciplinare s-au concretizat in volume in care si-a expus pe larg conceptele si teoriile in domenii de avangarda la acea vreme.

Datorita meritelor sale deosebite, Grigore Antipa a fost primit ca membru plin in Academia Romana in anul 1910. El a fost de asemenea membru al mai multor societati academice europene. In plus, de-a lungul vietii, a primit numeroase distinctii si decoratii, atat de la toti regii Romaniei, cat si de la diversi monarhi din Europa.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.