S-a nascut Ion Antonescu, conducator al Statului, maresal si om politic roman

Ion Victor Antonescu, s-a nascut la 2 iunie 1882, Pitesti si a incetat din viata la 1 iunie 1946 la închisoarea Jilava, fiind executat, prin impuscare de pluton de executie.

A fost un militar de cariera, om politic si sef al StatuluI Roman. A fost seful sectiei operatii a Marelui Cartier General al Armatei în Primul Razboi Mondial, atasat militar la Londra si Paris, comandant al Şcolii Superioare de Razboi, sef al Marelui Stat Major si ministru de razboi, din 4 septembrie 1940 pâna în 23 august 1944 a fost prim ministru al României si “Conducatorul Statului”.

A fost raspunzator de intrarea României în cel de al doilea razboi mondial („Sfântul razboi pentru reîntregirea teritoriala”), de partea puterilor Axei, pe baza promisiunilor lui Hitler ca teritoriile românesti cedate în 1940, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, vor fi retrocedate, sub presiunile Germaniei.

A fost indepartat de la putere in 23 august 1944, de catre Regele Mihai I, ca urmare a refuzului sau de a intoarce armele, impotriva Germaniei.

Dupa razboi a fost judecat la Bucuresti de Tribunalul Poporului. La data de 17 mai 1946, Ion Antonescu a fost gasit vinovat de crime de razboi si condamnat la moarte. A fost executat la închisoarea Jilava la 1 iunie 1946.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.