S-a nascut Iuliu Maniu, presedinte al Partidului National Taranesc, Prim ministru al Romanei
Iuliu Maniu, s-a nascut la Badacin, in judetul Salaj si inceteaza din viata la 5 februarie 1953, in inchisoarea de la Sighet.
A urmat scoala primara la Blaj si liceul calvin din Zalau. Intre 1891 si 1896, a urmat Facultatea de Drept la Cluj si mai apoi la Budapesta si Viena, unde a devenit doctor in drept in anul 1896. Incepand cu 1898 si pana in 1915, este avocat al Mitropoliei Bisericii Romane Unite cu Roma din Blaj. Devine membru al Partidului National Roman din Transilvania, in 1897 este ales membru in Comitetul de conducere al partidului, iar din in 1904, la 31 de ani, a devenit vicepresedinte al partidului, urmand ca dupa iar Marea Unire, in 1919, sa devina presedinte al partidului. Din 1906 este deputat in Parlamentul din Budapesta, ca si deputat la Vintu de Jos, comitatul Arad. In iunie 1915 este incorporat in Regimentul 64 Orastie si apoi trimis pe frontul italian, de unde a dezertat in 1918. Se intoarce la Viena, unde organizeaza ostasii romani din Imperiul Austro-Ungar, sub forma unei armate nationale cu care asigura linistea si ordinea in capitala Vienei.
Este desemnat ca reprezentat al romanilor pentru a merge la Arad, pentru tratativele cu reprezentantul noului guvern ungar Oskar Iászi, (31 octombrie/13 noiembrie si 2/15 noiembrie), unde va sustine, (in actuala Sala Iuliu Maniu din B-dul Revolutiei 81, Arad) „despartirea totala” a Transilvaniei de Ungaria. Joaca un rol primordial in infaptuirea Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, unde se va decide unirea neconditionata a Trasnilvaniei cu Regatul Romaniei. Pe 2 decembrie 1918 este ales in functia de presedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, functie echivalenta cu cea de guvernator, indeplinind totodata si functia de ministru de interne.
In 1919, Partidul National Roman din Transilvania impreuna cu Partidul taranesc a lui Ion Mihalache formeaza primul guvern de dupa unire, care va rezista pana in 1920. In 1926, in urma unor negocieri indelungi, Maniu va realiza fuziuniea cu Partidul Taranesc al lui Ion Mihalache, constituind Partidul National Taranesc. Iuliu Maniu a fost presedinte al partidului (1926-1933 si 1937-1947) si de trei ori prim-ministru al României între 1928 si 1933. Maniu s-a opus intodeauna regimurilor autoritare fiind un sustinator al democratiei parlamentare. Se va opune, rand pe rand, lui Carol al II-lea, regimului national-legionar cat si regimului comunist.
Este arestat in urma inscenarii de la Tamadau, impreuna cu conducerea PNT si este condamnat la temnita grea pe viata. Iuliu Maniu s-a stins din viata la 5 februarie 1953 la Sighet, cadavrul sau fiind aruncat intr-o groapa din Cimitirul Saracilor, de la marginea orasului Sighet. Nici pana astazi osemintele sale nu au fost identificate.