S-a nascut Jean-Baptiste Lully, compozitor francez

Jean-Baptiste Lully, pe numele adevarat Giovanni Battista Lulli, s-a nascut pe 28 noiembrie 1632 in Florenta si a decedat 22 martie 1687 in Paris. A fost un compozitor de origine italiana, care si-a petrecut cea mai mare parte a vietii la curtea regelui Ludovic al XIV-lea la Frantei. In 1661 a devenit cetatean francez. Lully a fost unul dintre putinii oameni de la curtea lui Ludovic care a izbutit sa-l impresioneze pe rege. Un pasionat al dansului, regele a facut din Lully favoritul sau si astfel Lully si-a inceput cariera uriasa in slujba Regelui Soare. Spre sfarsitul vietii, era unicul administrator al tuturor evenimentelor culturale din Franta.

Datorita domniei lungi a lui Ludovic al XIV-lea, Lully a trebuit sa se adapteze nevoilor regelui si sa isi axeze repertoriul treptat pe opera si imnuri aduse protectorului sau. Perioada muzicii de dans de la curte se incheiase odata cu pierderea interesului lui Ludovic fata de dans datorita inaintarii in varsta.

Viata libertina a lui Lully de la curte, bucurandu-se de o libertate si autoritate absoluta, nu l-au bucurat intotdeauna pe rege, mai ales datorita aventurilor amoroase ale compozitorului, care era bi-sexual.

Lully moare dupa o lunga domnie in slujba culturii de la curte, datorita unui accident absurd. Dirijand una din piesele ce slaveau pompos intoarcerea la curte a lui Ludovic, de curand intremat dupa o lunga convalescenta, Lully isi strapunge din greseala laba piciorului drept cu bastonul mare si greu cu care tinea ritmul – precursoul baghetei dirijorului de astazi. Refuzand amputarea degetului cangrenar, Lully a murit la putin timp dupa aceea. Comparativ cu pozitia si uriasa sa reputatie din timpul vietii, numele lui Lully a intrat in scurt timp in obscuritate.

Creatii si opere: Les Amours Déguisés, La Naissance de Vénus, Les Muses, Vin mai apoi comédies ballets, Le Mariage forcé, L’Amour Médecin, Georges Dandin, M. de Pourceaugnac, Le Bourgeois gentilhomme, Cadmus et Hermione, Alceste, Thésée, Attys, Isis, Bellérophon, Persée, Roland etc.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.