S-a nascut Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci s-a nascut pe 15 aprilie 1452 in Anchiano/Vinci, Italia si a decedat pe 2 mai 1519 in Cloux/Amboise, Franta. A fost un pictor, sculptor, arhitect si om de stiinta italian.

Ca pictor a realizat lucrari patrunse de un adanc umanism, pline de poezie si de mister; portrete (“Gioconda”), compozitii (“Madona in grota”, “Sf. Ana cu Fecioara si Pruncul”), picturi murale (“Cina cea de taina”). Organizarea savanta a compozitiei, desavarsirea procedeului de topire a contururilor intr-o atmosfera invaluitoare, de treceri subtile de la umbra la lumina (sfumato) care contribuie la reliefarea psihologiei personajului, imbinarea perspectivei liniare cu cea cromatica, urmarind variatiile luminii pe chipuri si peisaj, fac din creatia lui una dintre culmile artei renascentiste. Desene, unele artistice (schite, studii de expresie, lucrari definitive), altele cu caracter stiintific.

Ca sculptor a realizat statuia ecvestra a lui Francesco Sforza (neturnata in bronz). A lasat un mare numar de schite si proiecte de arhitectura. Autorul unui celebru “Tratat de pictura”. Contributii si anticipari in numeroase ramuri ale stiintei: mecanica (studii asupra frecarii, caderii corpurilor, rezistentei materialelor, etc.), hidrotehnica (sisteme de irigatie), optica (transparenta culorilor, vederea binoculara etc.), cosmologie, anatomie, botanica a lucrat la constructia unor aparate de zbor, emitand ideea parasutei, si a proiectat numeroase masini (de sapat, tipografice etc.), cuptoare metalurgice etc.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.