S-a născut Mihail Kogălniceanu, avocat, istoric, om politic român, Prim Ministru al României, Președinte al Academiei Române

Mihail Kogălniceanu s-a născut în 6 septembrie 1817 la Iași și a încetat din viață pe 20 iunie 1891, la Paris. A fost un avocat, istoric, scriitor, gazetar, publicist, om politic, diplomat român, Prim Ministru al României și Președinte al Academiei Române.

Și-a început cariera publică colaborând cu Prințul Mihai Sturza, fiind directorul teatrului din Iași, editând împreună cu Vasile Alecsandri și Ion Ghica mai multe publicații, printre care și “Dacia Literară”. A fost profesor al Academiei Mihăilene, ținând discursul inaugural, întrând astfel în conflict cu autoritățile modovene.

A fost ideologul Revoluției de la 1848 din Moldova, redactând programul acesteia intitulat “Dorințele partidei naționale din Moldova”. După Războiul Crimeii (1853 – 1856) a redactat legislația prin care a fost abolită robia țigănească. Publică cu Vasile Alecsandri revista unionistă “Steaua Dunării’. Îl sprijină pe Alexandru Ioan Cuza să devină domnul Moldovei, jucând un rol foarte important în Divanul ad-hoc al Moldovei.

După Unire, devine Prim Ministru al României ocupând funcția între 11 octombrie 1863 și 26 ianuarie 1865. Este autorul legislației prin care au fost desființate rangurile civile, secularizarea averilor bisericiești, reforma agrară, votul cenzitar etc. Demisionează în 1865, în urma unui conflict cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

După ce Carol I devine domnitor, ocupă funcția de Ministru de Externe și cea de Ministru de Interne, în mai multe rânduri. Joacă un rol important în declararea Independenței de stat a României. Pune bazele Partidului Național Liberal.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.