S-a nascut Mina Minovici, om de stiinta, legist, intemeietorul primului institut de medicina legala din lume
Mina Minovici s-a nascut pe 30 aprilie 1858 in Braila intr-o familie mic-burgheza cu noua copii si a decedat pe 25 aprilie 1933 in Bucuresti. Urmas al lui Carol Davila, Mina Minovici este un nume de referinta in stiinta medicala din Romania si Europa. A scris “Tratat complet de medicina legala” si alte carti importante pentru stiinta medicala romaneasca (“Etude médico-légale sur les alcaloides cadavériques”, “Putrefactia din punct de vedere medico-legal si igienic””, Sur la criminalité féminine en Roumanie”, etc.).
Intreaga activitate a lui Mina Minovici a stat sub semnul progresului stiintei si invatamantului romanesc.
Originea familiei sale se gaseste in Macedonia sarbeasca.
A absolvit scoala primara si prima parte a gimnaziului la Braila. A intrerupt studiile gimnaziale, s-a inscris la Scoala superioara de Farmacie din orasul natal si a obtinut certificatul de asistent in farmacie. Apoi a studiat la Scoala Nationala de Medicina si Farmacie si din 1891 era licentiat in farmacie. S-a inscris apoi si la Facultatea de medicina si a absolvit in 1885.
In urma decesului tatalui sau, tanarul Mina s-a ocupat de cresterea si educatia celor opt frati ai sai, dintre care alti doi reprezinta nume de referinta in stiinta medicala romaneasca: Stefan si Nicolae Minovici.
In 1879 a fost numit farmacist extern la Eforia Spitalelor Civile.
Profesorul Carol Davila l-a propus pentru doctorat, asa ca a plecat la Paris, unde a studiat cu profesori de renume in acea epoca.
Si-a sustinut teza in 1888 (“Étude medico-legale sur la mort subite à la suite de coups sur l’abdomen et le larynx”/”Studiu medico-legal despre moartea subita in urma loviturilor primite in abdomen si în laringe”).
S-a intors in tara si, in 1892, la Bucuresti, a infiintat Morga orasului, iar in 1898 a reusit sa infiinteze Institutul medico-legal care ii poarta azi numele. Cladirea in care functiona a fost demolata in 1986. In 1989 a fost redeschis institutul intr-o alta cladire. Modelele pe care a studiat se regasesc azi in muzeul acestei institutii. Din 1896 a tinut un curs la Facultatea de drept din capitala.
In 1899 incepea cariera sa universitara la Facultatea de medicina, mai intai ca suplinitor, apoi ca profesor la catedra de medicina legala si, din 1919, decan al acestei facultati.
In 1890 il gasim ca membru fondator al Societatii de stiinte fizice si medicul legist al capitalei romanesti. In 1909 era membru in Consiliul Sanitar Superior si din 1912 -director general al Serviciului Sanitar bucurestean.
S-a luptat intreaga viata cu o situatie materiala precara.
Ca specialist in conservarea trupului uman, a fost invitat la decesul catorva membri ai caselor regale din Europa.
S-a pensionat in anul 1932 si a incetat din viata in 1933, la 75 de ani. A infiintat primul institut de medicina legala din lume. A fondat scoala româneasca de medicina judiciara. A infiintat serviciul antropometric din Bucuresti, Serviciului Central de Identificare.