S-a nascut Mircea Vintila, cantautor, cantaret de folk

Mircea Vintila este unul dintre cei mai straluciti folkisti ai Romaniei, cu o activitate discografica si concertistica de invidiat. Cintecele sale debordeaza de melodicitate si o atentie deosebita acordata “vorbelor”. De la Lordul John la Noros Cecer, fanii au savurat o lista intreaga de adevarate hituri.

Mircea s-a nascut pe 23 martie 1949 si a fost interesat de muzica din copilarie si a urmat Scoala de Muzica (clasa viola). A terminat Liceul Lazar si apoi a absolvit Institutul de Constructii in anul 1974. Mircea Vintila a cantat alaturi de alti prestigiosi artisti (Mircea Florian, Marcela Saftiuc, Doru Stanculescu) la primul festival studentesc de folk in anul 1971, la clubul 303 al Politehnicii bucurestene, apoi la clubul Universitas, la Casa de Cultura a Studentilor si in Cenaclul Flacara.

La a doua editie a Festivalului “Primavara baladelor” cistiga marele premiu cu piesa “Lordul John”. Cu piesa “Bade Ioane” castiga premiul Teletop al Televiziunii Romane, iar cu piesa “Fat Frumos” castiga premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania. A editat pe primul disc single “Pamintul deocamdata” si “Mielul” in anul 1974.

In 1975 lanseaza un alt disc single care continea “Hanul lui Manuc” si “Bade Ioane”. Urmeaza primul LP de mare succes in 1976, intitulat “Crezul meu”, o parte din piese fiind orchestrate de un muzician de exceptie, Dan Andrei Aldea. In 1982 urmeaza un alt LP “Peripetii noi” si apoi in 1986 un alt album intitulat simplu “Mircea Vintila”. Titlul original era “Se retrage la Vatra Luminoasa”, dar el nu a fost acceptat. In perioada 1978-1984 au aparut doua compilatii folk pe care apare in total cu 4 piese.

In 1990 primeste Marele Premiu pentru Intreaga Activitate in cadrul Festivalului National de Muzica Folk “Om bun”. Urmeaza o serie de turnee in Austria, Franta, Germania, Rusia si Slovacia. Sustine spectacolul “Fata in fata cu lumea” la Teatrul Bulandra, alaturi de Florian Pittis, cu care in anul 1992 editeaza albumul “Nu trintiti usa”. La acest album colaboreaza pentru prima data cu Mircea Baniciu si Vlady Cnejevici, care s-au implicat ca orchestratori in realizarea materialului, cei patru semnind astfel actul de nastere al grupului Pasarea Colibri.

In 1992 fondeaza impreuna cu Mircea Baniciu, Florian Pittis si Vlady Cnejevici grupul Pasarea Colibri, impreuna desfasurind o prestigioasa activitate discografica si de turneu in tara si strainatate (SUA, Canada, Germania).

In octombrie 2000, Mircea Vintila lanseaza sub marca Roton albumul Madama de pica, primul proiect solo dupa o perioada in care a activat mai mult impreuna cu Pasarea Colibri.

Albumul include doar piese noi, cu un sound remarcabil, la care si-au adus contributia artisti de marca: Mugurel Vrabete, in calitate de producator executiv, Horia Stoicanu – co-autor, Gheorghe Emanuel – programare si claviaturi, Relu Bitulescu – percutie, Eugen Caminschi – chitara, Marius Batu – chitara acustica, Mugurel Vrabete – bass. Primul single extras, Noros Cecer, beneficiaza de un superb videoclip.

“Madama de pica” a fost declarat cel mai bun album folk al anului 2000, iar videoclipul piesei “Noros Cecer” a luat premiul pentru “Cel mai bun videoclip al anului”, decernat de Uniunea Artistilor Profesionisti din Televiziune.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.