S-a nascut Nicolae Iorga, istoric, membru al Academiei Romane si om politic roman

Nicolae Iorga s-a nascut in 17 ianuarie la Botosani si a incetat din viata la 27 noiembrie 1940, la Strejnic, judetul Prahova, fiind ucis de legionari. A fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar si academician roman de origine aromana (macedoromana).

Nicolae Iorga a fost fondator (1920) si director al Scolii Române din Paris (“Fontenay-aux-Roses”). A editat si condus numeroase ziare si reviste (“Neamul romanesc”, “Revista istorica”, “Revue Historique du Sud-Est-Européen”, “Floarea darurilor” etc.). Unul dintre doctrinarii samanatorismului (a condus revista “Samanatorul” în perioada 1905-1906). A publicat 31 de volume despre istoria romanilor.

A elaborat o serie monografii referitoare la istoria nationala, precum si o serie de sinteze: Istoria lui Mihai Viteazul, Istoria bisericii romanesti si a vietii religioase a romanilor, Istoria armatei romanesti, in doua volime, Istoria comertului romanesc, doua volume, Geschichte des rumanischen Volkes im Rahmen seiner Staatsbildungen, doua volume, Istoria romanilor, zece volume etc. Iorga a integrat istoria Romaniei in cadrul celei universale “La place des Roumains dans l’histoire universelle”, trei volume.

A fost fondatorul organizatiei Cercetasii Romaniei. In 27 noiembrie 1940, Miscarea Legionara il asasineaza pe Nicolae Iorga. Membrii Garzii de Fier il considerau responsabil de uciderea comandantului lor, Corneliu Zelea Codreanu in timpul dictaturii regelui Carol al II-lea. Acesta din urma ii adresase lui Iorga o scrisoare publica, Iorga ,care ocupa si functia de consilier regal, s-a considerat jignit si i-a intentat proces, liderul legionarilor fiind condamnat pentru calomnie, in inchisoare, Codreanu fiind asasinat. Un numar de 47 de universitati si academii din lume au arborat drapelul in berna la moartea sa.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.