S-a nascut Papa Pius al XII-lea
Papa Pius al XII-lea, pe numele real Maria Giuseppe Giovanni Eugenio Pacelli, s-a nascut pe 2 martie 1876 in Roma si a decedat pe 9 octombrie 1958 in Castelul Gandolfo din Italia. Eugenio Pacelli s-a nascut la Roma, la 2 martie 1876, intr-o familie devotata slujirii papale. Eugenio si-a inceput activitatea preoteasca imbinand munca parohiala cu studiul profesional. Şi-a luat licenta in Drept canonic si civil la Apollinaris. Cardinalul Rampolla, vazandu-i talentul, l-a luat pe Pacelli in departamentul sau de stat. Papa Pius al X-lea l-a facut monsenior si i-a incredintat misiunea titanica de a recodifica dreptul canonic. In timpul primului Razboi Mondial Pacelli a dobandit o experienta pretioasa ajutandu-l pe papa Benedict al XV-lea si pe cardinalul Gaspari in eforturile lor umanitare.
In 1917 papa Benedict il trimite pe Pacelli nuntiu la München pentru a continua planurile de pace ale papei. Desi Pacelli a izbutit sa obtina o intrevedere cu Imparatul, aceasta nu a dat nici un rezultat, iar Germania a cazut in 1918. „Revolutia rosie“ a maturat orasul München, iar Pacelli a putut sa guste amara viata sub semnul secerei si a ciocanului. „Rosii“ l-au amenintat de mai multe ori, dar el a reusit sa-i domoleasca. Odata, o masina de gangster a trecut in viteza prin fata casei lui distrugand-o cu focuri de arma. Atunci cand s-a stabilit Republica Weimar, papa Benedict a infiintat o nuntiatura la Berlin si l-a trimis pe Pacelli primul nuntiu. El s-a inteles bine cu germanii si i-a parasit cu regret in 1929 cand a fost creat cardinal. In anul urmator l-a succedat pe batranul cardinal Gaspari la secretariatul de Stat. Putini papi au calatorit atat de departe ca Pius al XII-lea, el fiind primul papa care a vizitat Statele Unite.
In zilele triste ale celui de-al doilea Razboi Mondial papa Pius al XII-lea a incercat din greu sa mentina deschise portile pacii. La 24 decembrie 1939 a dat lumii un intelept program de pace elaborat in cinci puncte. Daca nu putea opri razboiul, cel putin putea scoate in evidenta suferintele a milioane de sarmani refugiati si victime de razboi; ceea ce a si facut. Papa Pius i-a chemat pe catolicii de pretutindeni si indeosebi din linistita America, sa imparta cu cei saraci. Pius a facut multe si pentru salvarea Romei de la distrugere, si nu a salvat doar cladiri. In timp ce agentii Gestapo cautau fiorosi, evreii, refugiatii si tot felul de oameni urmariti au aflat siguranta in micul stat papal. Dupa razboi papa Pius al XII-lea a continuat sa puna accent pe nevoia unei paci drepte.
Stalin a raspuns dorintei papei Pius al XII-lea, ca Sfantul Scaun sa participe la tratativele de pace, cu celebra intrebare retorica:
“Dar cate divizii are papa?”
In 1953, la moartea lui Stalin, papa Pius al XII-lea a spus:
“Acum va vedea cate divizii avem”.
Papa a inteles marile dificultati cu care se confruntau Natiunile Unite, a aprobat si a incurajat toate eforturile pozitive care incercau sa sprijine intelegerea internationala. Ca pastor de suflete papa Pius a raspuns nevoii omului modern dupa o hrana spirituala. Pentru a usura participarea la Sfanta Liturghie si primirea Sfintei Impartasanii a oamenilor, papa Pius a relaxat cu mult regulile care oranduiau timpul Liturghiei si grabnica necesitate de a primi Sfanta Impartasanie. A simplificat si Breviarul.
A protestat fata de persecutia Bisericii Catolice in lagarul comunist, drept pentru care autoritatile comuniste l-au prezentat ca pe un bastion al imperialismului si al reactiunii. Dupa arestarea celor sase episcopi greco-catolici din Romania a numit in locul acestora noi episcopi titulari, intre care pe Alexandru Todea, devenit ulterior cardinal. In ciuda ademenirilor si presiunilor permanente exercitate de Biserica Ortodoxa Romana in complicitate cu autoritatile comuniste, nici unul din cei doisprezece episcopi greco-catolici din Romania nu a acceptat abandonarea fidelitatii fata de Biserica Catolica, ceea ce l-a determinat pe papa Pius al XII-lea sa rosteasca memorabilele cuvinte:
“Isus a avut doisprezece apostoli si unul dintre ei a tradat. Biserica greco-catolica din Romania a avut doisprezece episcopi si nu a tradat niciunul”.
A fost declarat Venerabil. L-a urmat in scaunul papal pe Papa Pius al XI-lea si a fost succedat de Papa Ioana al XXIII-lea.