S-a nascut Petrache Poenaru, cel care a brevetat primul rezervor de cerneala din lume cu titlul “Condeiul portaret fara sfarsit”

Petrache Poenaru s-a nascut la 10 ianuarie 1799 in localitatea Benesti din judetul Valcea si a decedat pe 2 octombrie 1875 in Bucuresti. Era nepot al vornicului Iordache Otetelesanu. A participat la Revolutia de la 1848, a brevetat primul rezervor de cerneala din lume numit Condeiul portaret fara sfarsit, predecesorul stiloului modern. Numele sau a fost dat unei statii a metroului bucurestean. Este primul roman care a calatorit cu trenul in Anglia (1830) si a initiat primele observatii meteorologice.

A absolvit scoala Obedeanu din Craiova, a predat limba limba greaca la Scoala Mitropoliei din Bucuresti. La 22 de ani s-a alaturat cu entuziasm pandurilor lui Tudor Vladimirescu. A devenit omul de taina al lui Vladimirescu, sef al cancelariei si al contopistilor pentru 5 luni. A initiat Foaia de propaganda a armatei lui Tudor Vladimirescu, primul ziar romanesc, a conceput steagul tricolor al Romaniei. La indemnul lui Tudor Vladimirescu a plecat sa studieze filologia si tehnica la Viena si Paris, devenind absolvent al Scolii Politehnice din Paris, cu specializarea in topografie si geodezie. A brevetat primul rezervor de cerneala din lume, cu titlul Condeiul portaret fara sfarsit. In 1832 era profesor de fizica si matematica la liceul Sf. Sava din Bucuresti. S-a implicat in dotarea scolilor si in 1837 a tradus primul curs de Geometrie in limba romana si in 1838 un curs de Algebra. In 1833 era numit director al Scolilor din Tara Romaneasca. In 1851 a pus bazele Scolii de Poduri si Sosele, in prezent Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti, a fost unul dintre initiatorii Gradinii Botanice din Bucuresti si a Muzeului National de Antichitati. In 1870 a devenit membru al Academiei Romane si in 1872 presedinte al Societatii pentru invatatura poporului.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.