S-a nascut Svetlana Alliluieva, fiica lui Iosif Vissarionovici Stalin

Svetlana Allilueva s-a nascut pe 28 februarie 1926 si este o scriitoare, al treilea copil si singura fiica a lui Iosif Vissarionovici Stalin. Allilueva a cauzat un scandal international atunci cand a ales sa se refugieze in SUA in 1967.

La fel ca multi dintre copii oficialilor sovietici de rang inalt, Svetlana a fost crescuta de doica si isi vedea parintii doar din cand in cand. Mama ei, Nadejda Allilueva (a doua sotie a lui Stalin), a murit pe 9 noiembrie 1932. In mod oficial, Nadejda a murit de peritonita, insa cauza reala, sinucidere sau asasinare, nu a fost stabilita niciodata.

Svetlana s-a indragostit la 16 ani de producatorul de film Alexei Kapler (cu 24 de ani mai in varsta si de origine evreu). Acestei relatii Stalin s-a opus vehement, iar Kapler a fost exilat la Vorkuta, un oras minier din Siberia. Kapler nu a trait in lagarul de munca si nu a murit aici, asa cum s-a crezut in epoca, iar dupa moartea lui Stalin, s-a intors in Moscova, unde a trait pana in 1979.

La 17 ani, Svetlana s-a indragostit de un coleg de la Universitatea din Moscova, Grigori Morozov, tot de origine evreu. Stalin s-a opus si acestei relatii, insa a fost de acrod, cu greu, cu casatoria. In anul 1945 dupa ce Svetlanei si lui Grigori li se naste un fiu, se despart.

Al doilea sot al lui Svetlana a fost un apropiat al lui Stalin, Iuri Jdanov, fiul manii drepte a dictatorului, Andrei Jdanov cu care se casatoreste in 1949. Cuplul are o fiica Ecaterina, iar in 1950 divorteaza.

Dupa decesul lui Stalin in 1953, Svetlana preia numele de fata al mamei sale, lucrand in Moscova ca profesoara si traducatoare. In 1963 l-a intalnit pe Brajesh Singh, un comunist indian, care vizita capitala sovietica. El s-a intors la Moscova in 1965 ca sa lucreze ca traducator. Celor doi nu li s-a permis sa se casatoreasca. Singh a murit in 1966, iar Svetlana a primit permisiunea sa calatoreasca in India, pentru a-i duce cenusa familiei pentru a fi aruncata in raul Gange.

Pe 6 martie, dupa ce a vizitat mai intai ambasada sovietica din New Delhi, Allilueva s-a dus la ambasada americana si a depus in mod oficial o cerere de azil politic, cerere adresata ambasadorului Chester Bowles. Cererea i-a fost aprobata. Totusi, pentru a feri guvernul indian de resentimentele posibile ale sovieticilor, Svetlana a fost scoasa imediat din India si imbarcata intr-un avion cu destinatia Elvetia. A stat in Elvetia sase saptamani, dupa care a plecat catre SUA.

La venirea in America in aprilie 1967, Svetlana Allilueva a tinut o conferinta de presa in cadrul careia a denuntat atat regimul tatalui sau cat si cel al noilor conducatori sovietici. Intentia ei de a publica lucrarea autobiografica “Twenty Letters To A Friend” (Douazeci de scrisori catre un prieten) in acelasi an cu aniversarea a cincizeci de ani de la Revolutia din Octombrie a provocat furie in Uniunea Sovietica, guvernul sovietic amenintand cu publicarea unei versiuni neautorizate. Publicarea in vest a cartii a fost facuta la o alta data, iar conflictul diplomatic a fost dezamorsat.

In 1970, Allilueva a acceptat invitatia vaduvei lui Frank Lloyd Wright, Olgivanna Wright, sa viziteze Taliesin West din Scottsdale, Arizona. Asa cum povesteste ea in cartea autobiografica “Distant Music”, Olgivanna credea in misticism si era convinsa ca Svetlana Allilueva era o inlocuitoare spirituala pentru propria fiica, Svetlana, care murise intr-un accident de masina in urma cu mai multi ani. Aceasta din urma care fusese casatorita cu principalul colaborator al lui Frank Lloyd Wright, William Wesley Peters. In mod surprinzator, Allilueva a acceptat dupa numai cateva saptamani sa se casatoreasca cu Peters. Dupa casatorie a adoptat numele Lana Peters. Cei doi au avut o fiica, Olga. In cele din urma, casnicia lor s-a destramat, in mare parte datorita presiunilor facute de doamna Wright.

In 1982, s-a mutat cu fiica sa in Cambridge, Anglia, iar in 1984 s-a reintors in Uniunea Sovietica, unde celor doua li s-a acordat cetatenia sovietica, mama si fiica stabilindu-se in Tbilisi, Georgia. In 1986, Allilueva s-a reintors in Statele Unite, pentru ca mai tarziu sa se mute in Bristol, Anglia. Ultimii ani i-a petrecut intr-un asezamant pentru pensionari din Wisconsin, unde a si murit, la varsta de 85 de ani, pe 22 noiembrie 2011.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.