S-a nascut Thomas Jefferson, al treilea presedinte al Statelor Unite ale Americii
Thomas Jefferson s-a nascut s-a nascut pe 13 aprilie 1743 si a decedat pe 4 iulie 1826. A fost al treilea presedinte al Statelor Unite ale Americii, coautor al Declaratiei de Independenta, fondator al Universitatii din Virginia, unul dintre parintii fondatori ai Statelor Unite si totodata unul dintre principalii artizani ai limitarii puterii statului in sistemul constitutional american.
Ca filosof politic, a promovat liberalismul clasic, republicanismul si separarea dintre biserica si stat. De altfel, el este autorul Regulamentului pentru libertate religioasa al statului Virginia, al carui guvernator a fost intre 1779 si 1781, regulament care a stat la baza primului amendament al Constitutiei S.U.A.
Puternic influentat de ideile lui John Locke si Thomas Paine, Thomas Jefferson considera ca fiecare individ are o serie de drepturi inalienabile care sunt anterioare oricarui guvernamant. Central filosofiei sale este dreptul la libertate (liberty) pe care il defineste astfel: “libertatea indreptatita este actiunea neingradita, dupa propria vointa, in limitele trasate de dreptul egal al celorlalti. Nu adaug ‘in limitele legii’ pentru ca legea nu este adesea decat vointa tiranului, si este intodeauna asa cand violeaza drepturile individuale” (Scrisoare catre Isaac H. Tiffany, 1819).
Guvernamantul nu poate crea libertatatea, ci poate doar s-o incalce. Asadar rolul guvernamantului nu este doar de a opri abuzurile unora la adresa libertatii individuale a altora, ci si acela de a se limita pe sine in ceea ce priveste diminuarea libertatii indivizilor. Pentru Jefferson, democratia nu este altceva decat tirania maselor, unde 51% dintre cetateni pot lua drepturile celorlati 49%. De aceea, intr-o Republica, Constitutia trebuie sa protejeze libertatea individuala de bunul plac al democratiei.
Thomas Jefferson considera ca fiecare fiinta umana se naste cu un simt al moralitatii si ca o societate poate functiona fara guvernamant, cu conditia sa nu fie prea extinsa. De altfel, el admira societatea amerindiana pentru modelul sau de functionare, fara guvern central.
Un alt punct central al conceptiei sale despre stat este necesitatea existentei consimtamantului celor guvernati pentru toate actele guvernarii, chiar si pentru Constitutie sau lege. Periodic, cetatenii au dreptul sa reconsidere intregul sistem de legi dupa care functioneaza societatea.