S-a nascut Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, Rege al Romaniei

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 12/24 august 1865, Sigmaringen – d. 20 iulie 1927, Castelul Peles, Sinaia) a fost al doilea rege al Romaniei, din 10 octombrie 1914 pana la moartea sa in 1927. Ferdinand (nume la nastere Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen) a fost al doilea fiu al printului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen si al Infantei Antonia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei si al reginei Maria a II-a. Familia sa facea parte din ramura catolica a familiei regale prusace de Hohenzollern.

S-a casatorit la 29 decembrie 1892, la Sigmaringen, cu printesa Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg si Gotha, nepoata a reginei Victoria, fiica a ducelui Albert de Edinburgh si a marii ducese Maria Alexandrovna Romanov, unica fiica a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Ferdinand a devenit rege al Regatului Romaniei la 10 octombrie 1914, sub denumirea de Ferdinand I, in urma morții unchiului sau, regele Carol I. A condus Romania in timpul Primului Razboi Mondial, alegand sa lupte de partea Antantei impotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regala de Hohenzolern, de catre șeful acestei case, imparatul Wilhelm al II-lea al Germaniei.

La sfarsitul razboiului Romania a incheiat procesul de realizare a statului național-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu Vechiul Regat. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand a fost incoronat ca primul rege al Romaniei Mari.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.