Se naste Louis Braille, inventatorul alfabetului Braille pentru nevazatori

Louis Braille s-a nascut la 4 ianuarie 1809, in Franta si a incetat din viata la pe 6 ianuarie 1852. A descoperit alfabetul Braille, un sistem de scriere si citire, bazat pe simtul tactil, folosit de catre persoanele oarbe ori cu dizabilitati vizuale.

Braille a orbit de la varsta de 3 ani, intepandu-se in ochi cu o unealta din atelierul de tamplarie al tatalui sau. Desi doar unul din ochi i-a fost afectat, a orbit si la celalat ochi, datorita comportamentului simpatetic al celuilalt ochi (granulomatous uveitis). Este admis la Institutul Regal al Tinerilor Nevazatori unde va invata sa cante la orga, devenind un foarte apreciat oganist.

In 1922 se intalneste cu capitanul francez Charles Barbier care inventase un sistem de codificare a mesajelor bazat pe 12 puncte si linii. Braille simplifica sistemul reducandu-l la 6 puncte. Termina crearea alfabetului Braille in 1824, la 16 ani. Din 1833 Louis Braille este numit profesor la Institutul Regal al Tinerilor Nevazatori din Paris. Prima carte in alfabetul Braille este publicata in 1829.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.