Sf. mc. Eutropiu, Cleonic si Vasilisc (sarbatori ortodoxe)
Sfintii Mucenici Eutropiu, Cleonic si Vasilisc au fost martirizati in orasul Pontine Amasea (Asia Mica) in anul 308.
Fratii dupa sange Eutropiu si Cleonic, erau camarazi cu Vasilisc, nepotul Marelui Mucenic Teodor Tiron (praznuit in 17 februarie). Dupa moartea martirica a Sf. Teodor, ei au ajuns in inchisoare, unde, prin predicile lor au intors multi prizonieri pagani la credinta crestina.
Cand l-a torturat pe Sf. Teodor, Publius a pierit rusinos, lovit de mania divina. Asclepiodot a fost ales ca urmatorul conducator al orasului Amaseea si s-a dovedit a fi mai crud decat predecesorul sau. Stiind ca prietenii Sf. Teodor Tiron se aflau in inchisoare, a cerut sa fie adusi in fata lui. Sfintii Eutropiu, Cleonic si Vasilisc si-au marturisit cu tarie credinta in fata noului ighemon. Pentru aceasta au fost crunt batuti, pana li s-a invinetit tot corpul.
In timpul suferintelor, Sf. Eutropiu se ruga cu glas tare la Dumnezeu, “Ajuta-ne, Doamne sa putem indura aceste rani pentru cununa muceniciei, asa cum L-ai ajutat pe slujitorul Tau, Teodor.” Ca raspuns, Insusi Domnul li s-a infatisat mucenicilor impreuna cu ingerii Sai si cu Sf. Teodor Tiron, spunandu-le: “Priviti, a venit Mantuitorul sa va ajute, ca sa aveti viata vesnica.”
Soldatii impreuna cu alti martori ai viziunii au fost invredniciti sa vada si ei pe Mantuitorul. Acestia l-au sfatuit pe Asclepiodot sa opreasca torturile. Vazand ca oamenii sunt gata sa se intoarca la adevaratul Dumnezeu, ighemonul a ordonat ca mucenicii sa fie dusi in inchisoare, dupa care l-a invitat pe Sf. Eutropiu la cina, cerandu-i sa se inchine idolilor dar sa ramana crestin in suflet, lucru pe care sfantul l-a refuzat.
In ziua urmatoare, mucenicii au fost dusi la un templu pagan si pusi sa se inchine idolilor. Eutropiu s-a rugat lui Dumnezeu: “Doamne, fii cu noi si alunga mania paganilor. Primeste in acest loc sacrificiul nesangeros al crestinilor, in numele Tau, adevaratul Dumnezeu.” Nu bine a terminat rugaciunea si s-a pornit un cutremur care a naruit peretii templului si statuia zeitei Artemis a fost facuta bucati. Toti au fugit din templu de frica sa nu fie prinsi sub daramaturi. In rumoarea cutremurului s-a auzit o voce de sus: “Rugaciunea ta a fost ascultata si in acest loc se va inalta un lacas de rugaciune al crestinilor.” Dupa cutremur, ighemonul Asclepiodot si-a revenit greu din soc si a dat ordin sa se bata stalpi in pamant, mucenicii sa fie legati si sa li se toarne pe corp smoala fierbinte. Sfintii au inceput sa se roage lui Dumnezeu si Eutropiu striga catre pagani: “Fie ca Domnul sa intoarca faptele voastre impotriva voastra!
Smoala a inceput sa curga pe langa corpul sfintilor ca apa, arzand corpurile tortionarilor. Martorii vazand acestea, au fugit ingroziti dar ighemonul in rautatea sa a poruncit sa raneasca corpurile sfintilor cu gheare de fier si sa presare ranile cu un amestec de mustar, sare si otet, chinuri pe care sfintii le-au indurat cu deosebita tarie.
In noaptea dinaintea executiei lor, sfintii au petrecut in rugaciune iar Domnul le-a aparut din nou si i-a imbarbatat. In dimineata de 3 martie, Sf. Eutropiu si Cleonic au fost crucificati dar Vasilisc a fost lasat in inchisoare.
Sf. Vasilisc a fost executat in 22 mai in orasul Komana. Mucenicului i s-a taiat capul si i-au aruncat corpul in rau dar crestinii au gasit moastele si le-au ingropat intr-un camp arat. Mai tarziu s-a construit la Komana o biserica cu hramul Sf. Vasilisc.