Sf. mc. Teodot (sarbatoare ortodoxa)

Sfantul Mucenic Teodot, nascut in Galatia – Asia Mica, era Episcopul Cirenei din Cipru. In timpul unei persecutii a crestinilor din timpul paganului imparat Liciniu (311-324), Sf. Teodot il marturisea pe Hristos fara oprelisti, cerandu-le paganilor sa lase deoparte idolii si sa se inchine la adevaratul Dumnezeu. Sabin, ighemonul insulei Cipru, a ordonat arestarea episcopului si aducerea sa la judecata.

Auzind de porunca ighemonului, episcopul n-a mai asteptat dupa soldati ci s-a dus singur la ighemon, spunandu-i: “Eu, cel pe care-l cauti, sunt aici. Am venit sa-l propovaduiesc pe Domnul Dumnezeul meu. ” Ighemonul a hotarat sa fie batut fara mila, sa-l suspende de un copac si sa-i scrijeleasca trupul cu obiecte ascutite, dupa care l-a aruncat in inchisoare. Dupa cinci zile, Sf. Teodot a fost dus in fata ighemonului care, a presupus ca dupa atatea chinuri, sfantul a renuntat la credinta lui ca sa nu mai sufere mai mult.

Cu toate acestea, Sf. Teodot nu a incetat sa-L proslaveasca pe Hristos. La inceput, l-au pus pe un gratar de fier sub care au aprins un foc; apoi i-au batut cuie in talpi si l-au pus sa mearga. Multi dintre martorii suferintelor martirului au fost atat de impresionati de rabdarea cu care acesta indura chinurile si de inspiratia divina a cuvintelor sale, incat au crezut ei insisi in Hristos. Auzind acestea, Sabin a ordonat sa opreasca tortura si sa-l arunce pe sfant in inchisoare.

In timpul Sf. Constantin Cel Mare (praznuit in 21 mai), crestinilor li s-a permis sa-si manifeste credinta si printre cei eliberati din inchisori s-a aflat si Sf. Teodot. Acesta s-a intors in Cirene si dupa doi ani in scaunul episcopiei, a adormit intru Domnul in pace prin anul 326.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.