Ziua protectiei civile

In Romania, protectia civila a luat fiinta prin Decretul regal din 28 februarie 1933 sub denumirea de “aparare pasiva” avand ca scop “sa limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populatiei sau resurselor teritoriului, prin protectie directa sau micsorand eficacitatea atacurilor aeriene”.

Conceptul de protectie civila a evoluat de la “aparare pasiva” la “aparare locala antiaeriana” in 1952, apoi “aparare civila” in 1978 si “protectie civila” in 1996. Schimbarile produse in societatea romaneasca in perioada 1996-2004 au dus si la schimbari in domeniul protectiei civile prin elaborarea Legii nr. 481/2004 care este in concordanta cu principiile, scopurile si obiectivele prevazute in Strategia Internationala pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptata de Adunarea Generala ONU precum si cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene in domeniu.

Protectia civila este o componenta a sistemului securitatii nationale si reprezinta un ansamblu integrat de activitati specifice, masuri si sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar si informare publica, planificare, organizate si realizate potrivit legii, in scopul prevenirii si reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejarii populatiei, bunurilor si mediului impotriva efectelor negative ale situatiilor de urgenta, conflicte armate si inlaturarea operativa a urmarilor acestora si asigurarea conditiilor necesare supravietuirii persoanelor afectate.

Dintre atributiile protectiei civile se pot enumera: identificarea riscurilor existente in diferite zone; informarea si pregatirea preventiva a populatiei cu privire la pericolele la care este expusa si regulile de comportare; organizarea interventiei in situatii de urgenta alarmarea populatiei despre iminenta pericolului; inlaturarea efectelor negative ale dezastrelor si asanarea teritoriului de munitiei ramasa neexplodata din timpul conflictelor armate.

Masurile de protectie civila se realizeaza din timp la diferite niveluri organizatorice, zone, localitati de catre toate organismele cu responsabilitati stabilite de lege. Coordonarea realizarii acestor masuri se realizeaza de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Crisana” al judetului Bihor prin Serviciul de Protectie Civila.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.