În timpul Primului Război Mondial, pe frontul de sud începe Manevra Flămânda (29 sept – 5 octombrie 1916)
Manevra Flămânda sau Operația Flămânda a fost o bătălie peste Dunăre, un efort al Armatei a II-a române conduse de Generalul Alexandru Averescu, de a opri înaintarea Puterilor Centrale, conduse de feldmareșalul August von Mackensen, pe frontul de sud. Manevra începe pe 29 septembrie și se termină pe 5 octombrie 1916 cu victoria Puterilor Centrale. Generalul Constantin Prezan, comandantul Armatei de Nord, este singurul care se împotrivise începerii acestei manevre, sprijinind în schimb, menținerea avantajului și continuarea ofensivei în forță în Transilvania.
Deși în superioritate numerică a trupelor de infanterie și bine dotată cu echipament de artilerie, încercarea armatei române de a trece Dunărea este încetinită de Flotila Dunăreană a Marinei Imperiale Austro-Ungare. În plus, planurile sunt zadarnicite și de o furtună puternică care în noaptea de 1 spre 2 octombrie distruge mare parte din podul de vase pe care forțele române îl foloseau pentru trecerea Dunării. Infanteria luptă cu înverșunare în apropierea Flămândei pe 3 octombrie însă fără un succes notabil. Având în vedere toate acestea generalul Averescu anulează întreaga operațiune, iar forțele sunt din nou concentrate pentru a lansa un contraatac în Transilvania. Avantajul însă pe acest front a fost pierdut.
Pe 30 septembrie Regina Maria nota următoarele în jurnal:
“Azi-nopate trupele noastre trebuia să treacă Dunărea și să-i atace pe bulgari. Văd zile negre în fața noastră – griji mari, se prea poate să ne aștepte vremuri grele. Niciodată n-a fost mai îngrijorătoare situația noastră.”