Duba

Tot mai frecvent, in ultimul timp, in mediul politic romanesc este vehiculata duba si puscaria, fiind schimbate intre actori politici de inalt nivel, acuze de coruptie profunda. Aceasta amenintare directa cu duba si puscaria, denota atat o radicalizare a vietii politice romanesti cat si o lipsa acuta de principii, programe si oameni politici integrii. In momentul in care discursul politic se rezuma la care, pe care si la amenintari, inseamna, ca acel mediu politic s-a intors la epoca de inceput a democratiillor cand solutia pentru eliminarea adversarului nu era votul popular, ci surghiunul la puscarie si chiar executia. Este regretabil ca oamenii politici din Romania au reusit o involutie asa spectaculoasa spre inceputurile democratiei. Fata de practicile domnului Ion Iliescu, care in anii ’90 folosea manipularea maselor de oameni asmutind diverse categorii sociale impotriva opozantilor, atitudinea actualilor lideri politici poate fi considerate una de tip pitecantrop, redusa la amenintari aproape fizice. Din aceasta lumina, Ion Iliescu, apare (doar) ca un democrat de mare clasa, care intelege rostul democratiei putand chiar sa dea niste lectii parintesti iubitorilor de amenintari cu duba.

Din toate aceste vehiculari ale dubei se poate intelege un singur lucru, ca unii actori politici, ajunsi in functii inalte, chiar cred ca pot face orice inclusiv sa violeze, in liniste si netulburati, statul de drept, prin proferarea de amenintari cu duba si puscaria. Aceste atitudini demonstreaza involutia profunda a mediului politic romanesc, care a uitat de statul de drept, care implica ca justitia sa fie separata total de puterea executiva. Pentru asemnea personaje, care profereaza amenintari cu duba principiile democratice reprezinta doar un paravan pentru o atitudine dictatoriale de tip Kim Jong-un. Totusi, trebuie sa speram ca toti oamenii vor inteleage ca duba este un apanaj al justitiei si nu este la dispozitia nimanui. Duba, ca parte a mecansimului de justitie, trebuie sa ramana apolitica.

Aceasta cearta, la nivel de duba si arest, intareste ideea ca asanarea vietii politice si sociale romanesti se poate face doar prin prezenta unui arbitru independent in fruntea statului, arbitru pe care il avem si care a demonstrat ca poate fi absolut si total impartial. Speranta este ca 10 mai sa redevina o sarbatoare nationala, iar in fruntea statului sa avem acel arbitru independent numit Rege.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.