Flota corsarului olandez Pieter Schouten părăsește portul Vlissingen cu destinația Caraibe și America de Sud

Unul dintre primii olandezi care au explorat zona Caraibilor a fost Pieter Schouten, angajat al Companiei Olandeze a Indiilor de Vest pentru a realiza o vastă recunoaștere și pentru a stabili baze olandeze în Indiile de Vest. În 1624 este numit la comanda unei flote formate din trei nave – Hoop cu 24 de tunuri sub comanda căpitanului Willem Jacobszoon Kat, Eendracht cu 14 tunuri sub comanda căpitanului Hillebrandt Janszoon și Trouwe cu 8 tunuri sub comanda capitanului Hendrik Worst -,pentru a cerceta Caraibe.

Flota sa părasește Vlissingen pe 26 ianuarie 1624 și ajunge în Barbados în primăvară, după ce a cartografiat coastele Venezuelei, Haiti, Jamaica și Cuba. Pe insula Little Cayman au oprit pentru a vâna țestoase, Schouten devenind astfel unul dintre primii europeni care au pășit acolo. După terminarea misiunii în august, Schouten rămâne în Caraibe, intenționând să se întoarcă în Olanda în primăvara următoare. Din motive necunoscute, Eendracht a rămas în urmă, pierzând contactul cu restul flotei. În momentul în care au restabilit contactul, s-au întâlnit cu două nave comerciale spaniole care veneau din Honduras. Willem Jacobszoon Kat reușește să captureze una dintre nave, San Juan Bautista, aflată sub comanda căpitanului Francisco Hernandez y Moreno. San Juan Bautista va fi folosită de echipajul lui Hillebrandt Janszoon, după ce Eendracht a eșuat la nord de Havana, Cuba.

Schouten și oamenii săi s-au întors cu bine în Vlissingen, cu o captură suficient de bogată – 1600 de cutii de zahăr, 3000 de piei de animale, cantități mari de sarsaparilla, ulei de balsam și argint -, pentru a convinge olandezii de necesitatea susținerii unor viitoare expediții împotriva spaniolilor în Caraibe. Tot ca urmare a expediției sale, insula Sint Maarten a devenit una dintre primele colonii olandeze. Relatarea voiajului său a fost publicată la Leiden, în 1644, de catre Johannes de Laet, scriitor și director al Companiei Olandeze a Indiilor de Vest.

Surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Pieter_Schouten

http://zeerovery.nl/history/privats.htm

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.