Corsarul olandez Piet Heyn capturează flota de comori a Spaniei în Golful Matazans

În 1624, doi corsari angajati de WIC, Pieter Schouten și Hendrick Jacobszoon Kat au întreprins câteva raiduri de succes, întorcându-se la Amsterdam cu o pradă importantă. În 1626 cele câteva echipaje de corsari aflate sub conducerea lui Boudewijn Hendrikszoon, au fost întârite de mica flotă condusă de Piet Heyn, până atunci un necunoscut. În 1627, după mai multe capturi minore, Piet Heyn capturează nu mai puțin de 55 de nave spaniole.

Un an mai târziu, flota puternic înarmată cu 3 800 de marinari la bordul a 31 de nave dotate cu un total de 689 de tunuri, a lansat un atac surpriză asupra flotei de comori spaniole care transporta argint din Honduras și Mexic în Strâmtoarea Florida și Golful Matazans. Cu puține pierderi, corsarii olandezi au abordat greoaiele galioanele spaniole, capturând argint în valoare de 180.000 de lire sterline, 134 de kilograme de aur pur, mii de perle și pietre prețioase, baloti de mătase și blănuri. Prada formidabilă, cu o valoare totală de 11,5 milioane de florini, a fost adusă înapoi la Amsterdam și împărțită între echipaje, deținători de acțiuni și comercianți WIC (Compania Olandeză a Indiilor de Vest) și prințul Frederik-Hendrik de Orania, cel mai mic fiu al lui Wilhelm Taciturnul, care datorită funcției sale de general-amiral al marinei olandeze avea dreptul la o zecime din pradă. Această pradă a asigurat finanțarea timp de opt luni a armatei olandeze.

Piet Heyn a fost transformat în erou național, iar evenimentul este încă amintit în cântecele din folclorul olandez. Alte expediții au fost planificate și efectuate între 1630 și 1640, dar succesul formidabil din 1628 nu a mai fost niciodată repetat. Efectul surpriză asupra flotelor spaniole nu mai funcționa, acestea fiind tot mai bine organizate și protejate. Cornelis Jol a suferit pierderi mari atunci când a încercat să atace nave spaniole în 1638 și 1640. În aceeași perioadă, WIC era deja în război cu Portugalia pentru posesia teritorială a Braziliei și toate resursele erau angrenate în acest conflict. Pirateria era în continuare o afacere fructoasă dar Compania Olandeză a Indiilor de Vest nu și-a putut totuși permite să lupte pe două fronturi.

Surse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Piet_Pieterszoon_Hein

https://www.britannica.com/biography/Piet-Heyn

http://pirates.hegewisch.net/whosheyn.html

https://www.rijksmuseum.nl/en/rijksstudio/historical-figures/piet-heyn

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.