În Franța, la Paris, visteria regală este declarată goală – Preludiul Revoluției franceze

Brienne

Preludiul Revoluției franceze – Parlamentul din Paris format din mai mulți nobili, refuză să reformeze sistemul fiscal sau să împrumute Coroana în continuare. Pentru a câștiga sprijinul pentru reforme fiscale, ministrul de finanțe, Étienne Charles de Loménie de Brienne, stabilește pentru 1 mai 1789 o reuniune a Stărilor Generale – nobili, cler și orășeni(a treia stare). Ultima reuniune a Stărilor Generale a avut loc in 1614.

Necker

Pe 16 august 1788 Trezoreria Regala întrerupe orice plătă pentru datoriile guvernului, iar pe 25 august Brienne își dă demisia din funcția de ministru al finanțelor și este înlocuit în post de bancherul elvețian Jacques Necker, care avea mare trecere printre reprezentanții Stărilor Generale, în special cea de a Treia Stare.

Pe 23 septembrie, bancherii și oamenii de afaceri, având încredere în Necker sunt de acord să acorde un împrumut statului cu condiția ca Stările generală să aibă control deplin pentru a reforma sistemul. Întâmpinând rezistență din partea nobililor, pe 27 decembrie, Necker promite o dublare a numărului de repezentanți ai nobililor și clerului în Stările Generale, garantându-le astfel puterea de decizie.

*[1],[2]

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.