În Franța are loc Masacrul de pe Champ de Mars

Nemulțumiți de deznodământul Adunării Naționale și de faptul că regele nu a fost detronat sau trimis în judecată, Cordelierii îi conving pe Iacobinii radicali să li se alăture în sprijinirea unei petiții pentru detronarea regelui. Astfel Iacobinii s-au scindat în două aripi: moderații, au format clubul Feuillanților iar radicalii au rămas sub conducerea lui Robespierre. Pe 17 iulie 1791, în jur de 50 000 de oameni s-au adunat pe Champs de Mars, locul unde s-a celebrat Sărbătoarea Federației și căderea Bastiliei. Au semnat aici petiția pentru înființarea Republicii și îndepărtarea regelui. Conducerea Parisului ridică stegaul roșu și instaurează Legea Marțială. Mai mult, Lafayette este trimis în fruntea Gărzii Naționale pentru a disipa mulțimea. Mulțimea devine violentă iar garda deschide focul spre mulțimea neînarmată. Aproape 50 de oameni sun uciși.

A doua zi, Adunarea Națională interzice incitarea la revoltă și publicațiile sfidătoare, somând cetățenii să respecte legea. Legea Marțială rămâne în vigoare timp de o lună, mai mulți lideri fiind arestați. Herbert, Marat și Danton s-au ascuns sau au fugit în Anglia.

Grupurile moderate ies învingătoare și pregătite să negocieze cu regele. Feuillanții, deși nu mai aveau deplină încredere în rege se implică în stabilirea unor acorduri cu acesta și își pierd sprijinul popular. În acel moment erau majoritari în Adunarea Națională și înca mai aveau sub control Parisul, dar întregul lor succes depindea de cooperarea cu Ludovic al XVI-lea.

*[1],[2],[3]

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.