În Franța, în timpul Revoluției Franceze, Convenția Națională votează pentru arestarea lui Robespierre și a fratelui său mai tânăr, Augustin(Reacția Thermidoriană – 9 Thermidor, Anul II sau Căderea lui Robespierre)

Robespierre
Saint-Just

Cu o zi înainte de a fi arestat, Robespierre ținuse un discurs foarte violent în cadrul Convenției, cerând, fără a numi, arestarea și pedepsirea “trădătorilor” din cele două Comitete, al Salvării Publice și al Securității Generale. Billaud-Varenne și Cambon îl atacă vehement și îi cer să dezvăluie numele celor vizați. Acesta refuză din nou iar discursul său este trimis Comitetelor pentru studiere, fără aparent alte măsuri.

A doua zi însă Convenția votează arestarea sa, fiind acuzat de tiranie, a fratelui său mai mic, a lui Saint-Just, Couthon, Hanriot și Le Bas. Sunt însă rapid eliberați de Generalul Coffinhal și de susținătorii săi de la Comuna din Paris. Grupul se grăbește spre Hôtel de Ville pentru a organiza un contra-atac. Se așteaptă ca o mulțime de suporteri să se alature în timpul noptii, însă foarte puțini susținători sosesc.

Reacția Thermidoarină se referă și la perioada care a rămas de la căderea lui Robespierre și până la înlocuirea Convenției Naționale cu Directoratul. Figurile proeminente ale acestei perioade au fost Paul Barras, Jean-Lambert Tallien și Joseph Fouche.

*[1],[101],[102]

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.