În căutarea visului american. Odiseea familiei Trump

Donald John Trump s-a născut pe 14 iunie 1946 în Queens, New York, fiind al patrulea dintre cei cinci copii ai cuplului Mary MacLeod și Frederick(Fred) Trump.

Republicanul proaspăt ales și probabil cel mai controversat candidat al tuturor timpurilor pentru funcția de Președinte al Statelor Unite ala Americii, are rădăcini adânci în Germania dar și în Scoția. Ne vom referi mai puțin la Donald Trump în acest articol. Vom încerca să refacem traiectoria familiei Trump, de la simpli oameni în căutarea visului american, la oameni care vor ajunge să trăiasca acest vis. Este o poveste fascinantă despre risc, asumare, luptă, dragoste, scandaluri și controverse într-o Americă lovită de conflicte.

În căutarea visului american[1]

Bunicul său, Friedrich Trump s-a născut în micul oraș Kallstadt din sud-vestul Germaniei, în 1869. La 16 ani Friedrich Trump emigrează în SUA și se alătură surorii sale în New York. Se angajează imediat într-o frizerie deținută de un etnic german, unde va rămâne pentru 6 ani, locuind intr-un mic apartament si trâind cu greu de pe o zi pe alta.

Aude de frenetica goana dupa aur din partea superioară de nord-vest și decide să meargă șă își încerce norocul. Adoptă prenumele “Fred” și se îndreaptă spre statul Washington. La vârsta de 22 de ani devine proprietarul unui  mic restaurant din Seattle. Sutele de căutători de aur care îi calcă pragul restaurantului în drumul lor spre Alaska, îl conving în scurt timp să închidă restaurantul și să își dezvolte și relocheze afacerea.

Împreună cu un prieten, Ernest Levin, începe o afacere într-un cort, pe Dead Horse Trail. Această rută, cunoscută si sub numele de White Pass, era de fapt o potecă îngustă, noroiasă și abruptă care producea multe victime, atât în rândul cabalinelor cât și în rândul aventurierilor care, nu de puține ori, au căzut răpuși de epuizare. Trump și Levin, profită de această oportunitate de a procura gratuit carne pentru restaurantul lor. Succesul le va permite să se mute într-o clădire cu doua etaje din Bennett Town, Canada. Noul lor hotel si restaurant se numește “Arctica” și se promovau a fi “cel mai nou, curat și bine echipat hotel” la nord de Vancouver. Cu un program de funcționare non-stop, meniul restaurantului oferea delicatese culinare precum preparate din karibu(ren canadian), capră, iepure, veveriță sau carne de elan. Nici fructele proaspete nu lipseau, foarte apreciate de clienții care după ce au petrecut mult timp pe trasee accidentate erau afectați de scorbut. Gwenda Blair, autoarea cărții “The Trumps: Three Generations of Builders and a Presidential Candidate” susține că “clienții erau dependenți de măncarea, băuturile și femeile” din meniul localului deținut de Trump. Desigur, această afirmație a fost negată cu vehemență de către actuala familie Trump.

În 1898, bunicul lui Trump, alături de alți 30 de aventurieri investesc într-o ambarcațiune, o goeletă descrisă într-un periodic din Dakota de Nord ca fiind “una dintre cele mai complete echipaje care au fost vreodata scoase din Seattle”. Ambarcațiunea cu vele pe nume “Elsie” avea 56 de tone și a costat 3 500$ la care s-au mai adăugat 15 000$ în provizii și dotări la bord pentru aproximativ 3 ani de zile.

Echipajul de pe “Elsie” va porni in 1898 în căutare de aur în Kotzebue, un oras din nord-vestul Alaska. Din cauza unui căpitan lipsit de experiență Elsie eșuează, din nefericire, pe insula Chirikof din Golful Alaska, rămânând blocat la aproximativ 100 de metri de țărm. Echipajul ridică mai multe corturi și reușește să supraviețuiască din proviziile avute la bord. După aproximativ o lună, Trump si grupul se tem că nu vor supraviețui și încep să scrie scrisori de despărțire familiilor. Sunt salvați însă, de echipajul unei alte goelete – Barkentine. Conform Alaska Dispatch News, goeleta Elsie a fost singura ambarcațiune eșuată în acel moment.

La 4 ani după ce Elsie a eșuat Trump vinde partea sa de interese partenerului său și se întoarce în Germania, pentru a se căsători și a întemeia o familie, cu vecina sa din copilărie, Elizabeth Christ. Mama lui Trump nu este de acord cu această uniune, socotind ca Elizabeth este un cetățean de clasă inferioară. Cei doi se căsătoresc în ciuda piedicilor. Se ciocnesc însă de autorităților germane care le refuză rămânerea în Germania din cauza modului evaziv și a refuzului lui Trump de a plăti impozit. Ba mai mult, îl informează pe Trump că cetățenia lui germană nu mai este valabilă din cauză ca a părăsit Germania pentru Statele Unite și s-a sustras astfel serviciului militar.

Elisabeth Christ și Friedrich Trump
Elisabeth Christ și Friedrich Trump

Fred și Elizabeth se mută la New York, iar în 1904 Elizabeth a dat naștere primului lor copil, Elizabeth. Au urmat încă doi copii, Fred Jr. în 1905 – viitorul tată al  lui Donald, și John născut în 1907.

Bunicul lui Trump a murit în Queens, New York, în timpul pandemiei de gripă din 1918 la vârsta de 49 de ani, și este îngropat în Lutheran All Faiths Cemetery din Queens County. La acel moment, averea sa netă a fost de aproximativ 32.000 $, ceea ce se traduce la valoarea de astăzi în peste 500.000 $. Bunica Trump și fiul ei în vârstă de cincisprezece ani, Fred Jr. vor intra în afaceri, investind în construcții și imobiliare, punând bazele Imperiului acum controlat de nepotul său.

Portretul familiei Trump în 1918, de la stânga la dreapta, Fred(tatăl lui Donald Trump), Frederick, Elizabeth, Elizabeth Christ, și John
Portretul familiei Trump în 1918, de la stânga la dreapta, Fred(tatăl lui Donald Trump), Frederick, Elizabeth, Elizabeth Christ, și John

Deși ambii părinți au fost născuți în Germania, Fred Trump Jr. susținea că are origini suedeze. Familia Trump avea acum mai mulți chiriași, dintre care mulți erau evrei, iar germanii nu erau foarte bine priviți în acele zile. Fred Jr. avea 13 ani în momentul în care tatăl său a murit.

După ce a lucrat 2 ani ca și cărăuș pe șantiere, la 15 ani se apucă de tâmplărie și se asociază împreună cu mama sa, formând Elizabeth Trump & Son, companie care va activa în construcții și imobiliare. Cu un împrumut de 800 $ de la mama sa, în 1923 construiește prima casă în Woodhaven pe care o va vinde ulterior cu 7 000 $.

La vârsta de 22 de ani, în 1927, în timpul celebrării Memorial Day, are loc un conflict între susținătorii fascismului italian promovat de Benito Mussolini și susținători ai Ku Klux Klan iar Fred Jr. este arestat, alături de alți 6 membri KKK, motiv pentru care se speculează ca e posibil să fi fost el însuși membru al KKK. Nu există însă nicio dovadă că ar fi fost membru al organizației, dar există dovezi clare că a fost reținut în acea zi.

Împlinirea visului american[2]

La sfârșitul anilor 1920 construiește locuințe familiale pe care le vinde cu 3 990 $ fiecare. La mijlocul anilor ’30, în timpul Marii Depresiuni îl găsim pionier în dezvoltarea conceptului de supermarket, dând lovitura cu Trump Market în Woodhaven. După doar un an vinde aceasta afacere, pentru ca în timpul celui de al Doilea Război Mondial să se ocupe de construit barăci și apartamente cu grădină pentru personalul din U.S. Navy, lângă șantierele navale de pe coasta de est.

În 1936 Fred se căsătorește cu Mary Anne MacLeod, născută în Scoția, pe insula Lewis and Harris. Între 1880 și 1920, mai mult de 25 de milioane de străini au sosit in Statele Unite. Emigrarea din Scoția a atins un vârf în 1920, 363.000 plecând spre SUA și Canada, în acest deceniu.

Pe 2 mai 1930 Marry Anne, mănată de o sărăcie groaznică pleaca din portul Glasgow spre Statele Unite la bordul SS Transylvania. La o zi dupa ce împlinește 18 ani, cu 50$ în buzunar, ajunge în New York, unde la primire va declara că dorește să se mute în Statele Unite, că este în căutarea unui loc de muncă și că nu intenționează să se mai întoarcă în țara natală. Va lucra mai mulți ani ca și servitoare.

Mary MacLeod, adolescenta, încă în Scoția, pe pervazul unei case din Stornoway
Mary MacLeod, adolescenta, încă în Scoția, pe pervazul unei case din Stornoway

În 1935 apare cum că locuiește pe 175/24 Devonshire Road, New York, aceeași adresă la care locuia și familia Trump. Una dintre prietenele lui Mary își amintește “Nu mi-a spus că bărbatul cu care s-a căsătorit în ianuarie 1936 era cel mai vânat burlac din New York!”

După căsătoria lor din ’36 vor avea 5 copii: Maryanne(n. 1937), judecător la Curtea de Apel, Frederick (Fred) Jr. (n. 1938), Elizabeth(n. 1942), executive assistant la Chase Manhattan Bank, Donald(n. 1946) și Robert(n. 1948).

“Donald” este un prenume care apare în mod repetat, în familia mamei sale iar unul dintre strămoșii săi a fost cunoscut sub numele de “Red John”, datorită pletelor roșcovane. Donald Trump nu s-a simțit însă niciodată puternic atras de locul natal al mamei sale și nici locuitorii insulei nu cred că au multe în comun. Cu o singură excepție, o trăsătură care este o moștenire a acestei insule, acest mod direct de adresare – “Lewis straight talking” –  “Este un fel de onestitate … a unui om care nu este preocupat părerea altora și care poate spune, privind în ochi, tot ceea ce crede.”crede unul dintre localnici.

Copii familiei Trump - De la stânga la dreapta Donald Trump, Fred Jr, Elizabeth, Maryanne și Robert.
Copii familiei Trump – De la stânga la dreapta Donald Trump, Fred Jr, Elizabeth, Maryanne și Robert.

După război, Fred Trump se orientează către familiile cu venituri medii ale veteranilor de război, construind aproximativ 2 700 de apartamente în Shore Haven în Bensonhurst(1949) și Beach Haven, lângă Coney Island(1950). În 1954 este investigat însă de o comisie a Senatului SUA, fiind acuzat de speculă din contracte publice, supraestimare a tarifelor sale de construcție în cazul locuințelor din Beach Haven și câștiguri excepționale. Va depune mărturie în fața Comitetului bancar al Senatului. Ca urmare a acestui scandal  2 500 dintre chiriașii săi din Beach Haven, vor da în judecată pe Trump si FHA(Federal Housing Administration), susținând că firma de construcții deținută de Trump a făcut profituri nejustificate primind un împrumut bancar mai mare cu 4 milioane de $ față de costul actual al construcțiilor, pretinzând astfel chirii de o valoare nejustificată.

Trump continuă însă să construiască și să opereze închirieri de louințe la prețuri accesibile prin intermediul mai multor ansambluri rezidențiale din New York, peste 27 000 de apartamente multifamiliale destinate familiilor cu venituri mici. Între 1963 și 1964, construiește Trump Village, un complex de apartamente din Coney Island, pentru 70 de milioane $.

În 1968, în vârstă de 22 de ani, fiul său, Donald Trump se alătură companiei sale, Trump Management Co, pe care o va redenumi Trump Organization în 1980.

La mijlocul anilor ’70 Donald realizează un “împrumut foarte mic” de 1 milion $, sumă care i-a permis lansarea unor afaceri imobiliare de succes în Manhattan în timp ce fratele său Fred Jr. s-a orientat spre Brooklyn și Queens.

Legenda folk, Woody Guthrie, care din anii ’50 a fost chiriaș într-unul din complexele de apartamente din Brookilyn ale familiei Trump, l-a criticat si acuzat pe Fred Trump de incitare la ură rasială. A urmat un nou scandal, în 1973, când Direcția Drepturi Civile din cadrul Departamentului de Justiție al SUA, a început un proces împotriva Trump Organization pentru discrimare și refuz de a închiria locuințe persoanelor de culoare. Ancheta a dezvăluit faptul că agenții companiei erau instruiți să nu închirieze locuințe oamenilor de culoare.

Ultimii ani din viața îi sunt afectați de Alzheimer, dar în ciuda problemelor de sănătate păstrează titlul de președinte al consiliului de administrație al companiei. Unul dintre ultimii mari constructori ai erei postbelice, Fred C. Trump s-a stins din viață la 25 iunie 1999, la vârsta de 93 de ani. Soția sa îl va urma pe 7 august 2000, la vârsta de 88 de ani.

Averea sa a fost estimată între 250 și 300 milioane de $. Deși nu și-a afișat public averea, avea o plăcere vinovată. Timp de decenii, el a insistat să conducă mașini Cadillac, întotdeauna bleumarin, întotdeauna lustruită impecabil și întotdeauna înlocuită la fiecare trei ani, placa “FCT” anunțând proprietarul autoturismului. Potrivit fiilor săi, a fost un om foarte calculat, care își petrecea ziua pe șantiere, ridicând cuiele neutilizate și restituindu-le meșterilor. Întotdeauna spilcuit, cu un zâmbet șarmant mereu pe buze, semăna cu o stea a filmului mut.

Îi plăcea să fie înconjurat de lucruri și persoane familiare. A avut angajată aceeași secretară pentru 59 de ani. După 61 de ani petrecuți alături de soția sa, locuia în aceeași casă din cărămidă roșie în stil colonial, construită în 1951 în Queens.

Fred C. Trump
Fred C. Trump

Împreună cu soția sa, Fred Trump a sprijinit construirea Trump Pavilion de la Jamaica Hospital Medical Center, New York, au donat cladiri către National Kidney Foundation of New York/New Jersey, Community Mainstreaming Associates of Great Neck și Cerebral Palsy Foundation of New York and New Jersey. Au facut donații considerabile către Hospital for Special Surgery și Long Island Jewish Hospital, seniorul servind și în consiliul de administrare al Kew-Forest School. Soția sa revine în mod regulat, în Scoția, înainte de moartea ei. A vizitat Lewis des însoțită de fiica sa cea mai mare, făcând o donație, în memoria ei, spitalului Bethesda de pe insulă.

Surse:

[1] Prima parte este bazată pe traducerea articolului “The origins of the Trump fortune” apărut pe 23 septembrie 2016 în publicația Vintage News. Pentru verificarea unor in informații s-au mai folosit și “How Trump’s Grandfather Made a Fortune in Canada” apărut pe Bloomberg.

[2] A doua parte este bazată în special pe informațiile despre Fred C. Trump publicate pe wikipedia și în articolul publicat pe 26 iunie 1999 de The New York Times – “Fred C. Trump, Postwar Master Builder of Housing for Middle Class, Dies at 93“. S-au mai completat sau verificat informații pe baza următoarelor articole:

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.