În Franța, la Paris, în timpul Revoluției Franceze, Palatul Tuileries este luat cu asalt de către mulțime. Abolirea monarhiei. Începutul Terorii

Garda Națională a insurecționalei Comune din Paris alături de voluntarii din Marsilia și Bretania atacă Palatul Tuileries. Regele și familia sa se refugiază în Adunarea Legislativă. Gărzile elveține încearcă să apere Palatul dar sunt masacrate.

Asediul Palatului Tuileries si masacrarea gărzilor elvețiene, pictură de Jean Duplessis-Bertaux
Lafayette în uniforma Gărzii Naționale, in 1791, pictură de Joseph-Désiré Court

Adunarea Legislativă suspendă provizoriu autoritatea regelui și ordonă alegerea unui nou guvern, al Convenției Naționale. Adunarea alege un nou Comitet Executiv pentru a înlocui guvernul. Georges Danton este numit ministru al Justiției. Municipalitățile sunt autorizate să aresteze suspecții dușmanii ai Revoluției, iar ziarele și publicațiile regaliste sunt interzise. Sub presiunea Comunei, Adunarea îl predă pe rege iar acesta împreună cu familia sunt închiși pe 13 august 1792 în Temple.

În acest moment, deși restul Franței recunoștea numai autoritatea Adunării, Parisul era stăpânit de Comuna care ordonase atacul asupra Palatului Tuileries. Marchizul de Lafayette încearcă fără succes să își conducă armata din subordine înspre Paris, pentru a elibera familia regală. Pe 14 august, noul ministru al justiției, Georges Danton, emite un mandat pentru arestarea lui Lafayette și îi revocă mandatul de comandant al Gărzii Naționale. Lafayette dezertezeză și fuge în exil. Este rapid capturat de forțele austriece.

*[1],[2]

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.