In Germania este fondat Partidul National-Socialist Muncitoresc German (Nazist)

Partidul National-Socialist Muncitoresc German (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei – NSDAP) a fost un partid german creat in 1919, sub numele de Partidul Municitoresc German (Deutsche Arbeiterpartei).

In 1921, numelui partidului i se adauga sintagma de “national socialist”. Din punct de vedere al orientarii politice partidul era un partid nationalist, antisemit, anticapitalist si antibolsevic. Partidul a fost creat de catre Anton Drexler, impreuna cu Gottfried Feder, Dietrich Eckart si Karl Harrer.

In 12 septembrie 1919, Adolf Hitler se inscrie in partid, devenind al 555 membru al partidului (ulterior Hitler va afirma ca a fost al 7-lea membru). In 1920 este achizitionat de catre partid ziarul Völkischer Beobachter, care devine ziarul oficial al partidului. Tot din 1920, svastica devine simboul oficial al partidului.

Din 28 iulie 1921, Hitler devine presedintele partidului. Incepand cu 1924, partidul va avea reprezentare parlamentara, iar la alegerile din noiembrie 1933, va obtine 33,1% din voturi, iar Hitler va ajunge Reichskanzler. La ultimele alegeri, organizate de guvernul condus de Hitler partidul va obtine 43,9% din voturi, dupa ce in prealabil, in baza Decretului pentru apararea cetatenilor si a statului, au fost suspendate o serie de drepturi civile si cetatenesti. Din 1933, partidul va deveni unicul partid admis in Germania.

Partidul isi inceteaza existenta in 1945, cand Hitler se sinucide fara a desemna nici un succesor, iar partidul este interzis de fortele aliate.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.