In Romania, la Bucuresti este inaugurata noua cladire a Muzeului National de Istorie Naturala Grigore Antipa

Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa este un muzeu din Bucuresti, amplasat in Soseaua Kiseleff nr. 1. Patrimoniul muzeului este format din peste 2 milioane de piese, grupate in diferite colectii zoologice, paleontologice, de minerale si roci si etnografice.

Primule exponate cu tematica naturala sunt expuse in cadrul “Museului National din Bucuresci” infiintat in 1834, in salile Colegiului Sf. Sava. Banul Mihalache Ghica, doneaza o colectie de 150 de minerale, 213 cochilii de moluste, numeroase fosile si felurite animale naturalizate. In 1865, Domnul Alexandru Ioan Cuza, aproba Regulamentul pentru Administrarea si Organizarea Muzeului de Istorie Naturala din Bucuresti, care prevedea numirea unui profesor universitar ca si direcotor al muzeului. Primul director este Grigoriu Ştefanescu, profesor de geologie si paleontologie la Universitatea din Bucuresti, descoperitor al Dinoteriu Deinotherium gigantissimum. Ilarie Mitrea, medic in armata coloniala olandeza din Indonezia, doneaza in 1882 o colectie zoologica de circa 1000 de specii de animale (insecte, moluste, crustacei, pesti, amfibieni, reptile, pasari si mamifere).

Grigore Antipa devine director in 1893 si va conduce Muzeul timp de 51 de ani. Dupa 1933, institutia ii va purta numele.

Aflat la conducerea muzeului, Grigore Antipa, prezinta in 1903 un memoriu primului ministru Dimitrie A. Sturdza, demonstrand necesitatea unei noi cladiri, special construita pentru a adaposti un Muzeu de Istorie Naturala demn de capitala. In ciuda dificultatilor financiare, Consiliul de Ministri, aproba proiectul si suma necesara ridicarii cladirii pe un teren situat la capatul soselei Kiseleff. Fatada noii cladiri va fi proiectata de catre arhitectul Grigore Cerchez, iar constructia va fi supervizata de inginerul Mihail Rocco, sub atenta indrumare a lui Grigore Antipa. Constructia este finalizata in 1906, dupa care urmeaza aranjarea colectiilor, o atentie deosebita acordandu-se dioramelor.

Noul muzeu este inaugurat pe 24 mai 1908 in prezenta regelui Carol I si a familiei regale și a mai multor ministri. La momentul respectiv erau deschise 16 sali, una cuprinzand 4 diorame bio-geografice – desertul Sahara, savana africana, preria americana si tundra. Aceste diorame au fost printre primele realizate in lume iar prin calitatea lor au servit drept model pentru alte muzee din Romania si din lume.

 

 

 

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.