În timpul celui de al Doilea Război Mondial are loc Operațiunea Cracovia prin care forțele germane de ocupație arestează profesorii universitari

Operațiunea Cracovia sau Sonderaktion Krakau a fost o acțiune de arestare și internare în lagărele de exterminare înființate de Germania Nazistă a profesorilor univerisitari de la Unversitatea din Cracovia (Universitatea Jagellonă), Polonia, în timul ocupației germane a Poloniei. Operațiunea Cracovia făcea parte din planul german de eliminare a elitei intelectuale a Poloniei, numit Intelligenzaktion (1939-1940) și instaurarea culturii germane. Operațiunea Cracovia s-a soldat cu arestarea și internarea a 183 de cadre universitare în lagărele de concentrare Dachau și Sachsenhausen.

La două luni de la invazia germană din Polonia, șeful Gestapo-ului din Cracovia SS-Obersturmbannführer Bruno Müller a poruncit profesorului Tadeusz Lehr-Spławiński, să solicite tuturor profesorilor să participe la prelegerile sale despre planurile germane de educație poloneză. Rectorul a fost de acord și a trimis o invitație în întreaga universitate pentru o întâlnire programată la clădirea centrului administrativ din Collegium Novum. La 6 noiembrie 1939, în sala de curs nr. 56 (sau 66, după alte surse) la prânz, toți profesorii universitari și oaspeții lor – 105 profesori și 33 de lectori de la Universitatea Jagiellonă (UJ), 34 de profesori și medici de la Universitatea de Tehnologie (AGH) și 4 de la Universitatea de Economie (AE) Wilno s-au adunat, unii dintre ei într-o altă sală, însă au constat rapid că nu era vorba despre organizarea vreunei prelegeri. Müller le-a spus că universitatea nu are permisiunea de a începe un nou an universitar desoarece polonezii sunt ostili față de știința și cultura germană și acționează cu rea-credință. Drept urmare au fost arestați la fața locului de către polițiștii înarmați și mai mulți profesori de rang înalt au fost bătuți. Alți 13-15 de angajați ai universității și studenți aflați la fața locului au fost arestați, iar președintele Cracoviei, dr. Stanisław Klimecki, a fost reținut la domiciliu în acea după-amiază. Toate cele 184 de persoane au fost transportate mai întâi la închisoarea de pe strada Montelupich, mai apoi la cazărmile de la Mazowiecka și într-un final, într-un centru de detenție din Breslau, Germania (acum Wrocław, Polonia), unde au petrecut 18 zile, înainte de a fi transportați în lagărul de concentrare din Buchenwald, care însă era deja plin. Ca urmare, pe 27 noiembrie 1939, pe timp de noapte, au fost încărcați într-un tren spre lagărul de concentrare din Sachsenhausen iar în martie 1940 au fost trimiși în lagărul de concentrare din Dachau, după ce a sosit încă un lot de tineri universitari. De altfel în martie 1940, toti prizonierii din Cracovia care încă mai erau în viață au fost trimiși la lagărul de concentrare din Dachau, iar majoritatea, dar nu toți, au fost eliberați în ianuarie 1941.

101 profesori în vârstă de peste 40 de ani au fost eliberați din Sachsenhausen pe 8 februarie 1940 în urma protestului internațional al Vaticanului și al unor italieni proeminenți, printre care și Benito Mussolini. Mai târziu și alți profesori au fost eliberați însă mulți dintre profesorii în vârstă nu au supraviețuit condițiilor dure din lagăre. Printre victime se numără Ignacy Chrzanowski (UJ, 19 ianuarie 1940), Stanisław Estreicher (UJ, 29 decembrie 1939), Kazimierz Kostanecki (UJ, 11 ianuarie 1940), Antoni Meyer (AGH, 24 decembrie 1939) și Michał Siedlecki (UJ, 11 ianuarie 1940). Mulți dintre cei care au trecut prin Sonderaktion Krakow și internarea, în 1942, au format o universitate subterană în contradicție cu edictele punitive germane. Printre cei 800 de studenți ai colegiului lor din subteran a fost Karol Wojtyła, viitorul Papă Ioan Paul al II-lea, printre ai cărui profesori s-a aflat Tadeusz Lehr-Spławiński.

Astăzi, în fața Collegiumului Novum din Cracovia există o placă care comemorează evenimentele din Sonderaktion Krakau și, în fiecare 6 noiembrie, în afara clădirilor Universității Jagiellone sun atârnate steaguri negre iar rectorul Universității depune coroane de flori pentru a onora pe cei care au suferit și au murit în timpul operațiunii conduse de Germania nazistă.

Operațiunea Cracovia este descrisă în filmul polonez, Katyń din 2007, regizat de Andrzej Wajda, câștigătorul Premiului Oscar și în miniseria din 2005, Karol: Omul care a devenit Papă.

Ivona

Citesc, ilustrez, scriu, călătoresc, fotografiez. Nu neapărat în ordinea asta. www.dinmansarda.com.