În timpul celui de al Doilea Război Mondial, trupele germane ocupă Atena, Grecia
Pe 26 aprilie 1941, Radio Atena emitea următorul anunț:
„Ascultați vocea Greciei. Greci, rămâneți neclintiți, mândri și demni. Trebuie să vă arătați vrednici de istoria voastră. Bravura și victoria armatei noastre au fost deja recunoscute. Justețea cauzei noastre va fi de asemenea recunoscută. Ne-am făcut datoria cu onestitate. Prieteni! Păstrați Grecia în inimile voastre, trăiți inspirați de focul ultimului ei triumf și de gloria armatei noastre. Grecia va trăi din nou și va fi măreață, deoarece ea luptă cinstit pentru o cauză dreaptă și pentru libertate. Fraților! Aveți curaj și răbdare. Fiți hotărâți. Vom depăși aceste greutăți. Greci! Cu Grecia în mințile noastre trebuie să fim mândri și demni. Am fost o națiune cinstită și soldați cinstiți.”
Se știa deja ca Bătălia Greciei a fost pierdută, britanicii evacuându-și corpul expeditionar prin porturile Volos și Pireu. O ultimă rezistență a fost ținută de către brigada a 19-a australiană și a a 6-a neozeelandeză, la pasul istoric de la Termopile, poarta către Atena. În dimineața zilei de 27 aprilie, primii soldați germani intrau în capitala Greciei, urmați într-un scurt timp de restul trupelor germane, înaintând direct spre Acropole pentru a înălța svastica nazistă.
Konstantinos Koukidis ar fi numele soldatului care asigura garda la Acropole în nefasta zi și care a fost nevoit să coboare drapelul national elen, pentru a fi ridicat steagul nazist în loc. Se spune că acesta a rămas loial datoriei și jurământului său, a coborât steagul elen, dar în loc să îl înmâneze reprezentanților invadatorilor, s-a înfășurat cu el și a sărit de pe stânca Acropolei. În 2000, primarul Atenei, Dimitris Avramopoulos, a declarat că nu există dovezi cu privire la Koukidis sau la fapta lui. Și locotenentul general Ioannis Kakoudakis, directorul Departamentului de Istorie a Armatei, a raportat că nicio investigație nu a confirmat existența acestui soldat. Cu toate acestea, grecii cred cu tărie că dramaticul eveniment a avut loc iar pe Acropole a fost plasată o placă memorială în cinstea eroismului arătat de soldat, legendele eroice de acest fel fiind importante pentru menținerea moralului ridicat în timp de ocupatie străină.