In timpul celui de la Doilea Razboi Mondial, incepe Batalia de la Paulis, dintre armata Romana si fortele Axei
Batalia de la Paulis a fost o confruntare militara din timpul celui de la Doilea Razboi Mondial, desfasurata langa localitatea Paulis din Judetul Arad, prin care fortele armate romane au oprit ofensiva armatelor germane si maghiare, care urmareau patrunderea in defileul raului Mures.
Batalia a inceput in 14 septembrie si s-a incheiat in 20 septembrie 1944, cu respingerea atacului germano-maghiar. Unitatea de lupta a armatei romane era compusa din Detasamentului Paulis, care cuprindea 755 elevi ai scolii militare (Scoala de subofiteri Radna), la care s-au adaugat, ca unitati de intarire, 569 soldati din Regimentul 96 infanterie, 360 soldati din Divizionul 61 artilerie grea si 124 cadre de ofiteri si subofiteri, in total 1808 ostasi.
Raportul de forte dintre cele doua parti era de 8 la 1 in favoarea trupelor germano-maghiare. Linia de aparare a armatei romane, era pe amplasamentul Paulis-Cuvin-Ghioroc-Baratca. Armata Romana a reusit sa respinga atacul germano-maghiar, dar multi elevi militari au pierit in lupta (10 ofiteri, 10 subofiteri, 148 elevi sergenti si 209 elevi soldati). In cinstea actului de eroism, al elevilor de la Scoala de Subofiteri Radna, a fost ridicat la locul bataliei, Monumentul de la Paulis, realizat de arhitectul aradean Milos Cristea impreuna cu sculptorii Emil Vitroel si Ionel Munteanu.