Romanul Petru Movila ajuns mitropolit al Kievului
Petru Movila s-a nascut la Suceava intr-o zi de decembrie 1596 si s-a stins in 22 decembrie 1646 la Kiev.
Tatal sau, Simion Movila, a fost domn atat in Tara Romaneasca cat si in Moldova. Domni ai tarii au ajuns si fratii sai, Gavril si Moise Movila.
Petru renunta la ideea de a fi domn al Moldovei. Impreuna cu mama sa Margareta, dupa decesul tatalui sau, pleaca in Polonia. Urmeaza cursurile Scolii Fratiei Ortodoxe din Lvov si nu numai. Se afla alaturi de polonezi in lupta anul 1621 de la Hotin impotiva otomanilor. Va fi monah la manastirea Pecerska din Kiev, in 1627 arhimandrid, iar in 1633 mitropolit al Kievului(la inscaunare participa si Varlaam, mitropolitul Moldovei; se cunoscusera din 1629).
Ajunge prin studii aprofundate mare teolog, autor de carti, prefatator si traducator. Opera sa esentiala ramane “Marturisirea ortodoxa” scrisa in latina. Cartea trebuia sa obtina aprobarea patriarhiei in cadrul unui sinod ecumenic, care se si tine in Moldova in 1642, dat fiind prestigiul lui Vasile Lupu. Participa delegati kieveni, greci si moldoveni. Lucrarea prestigioasa va fi tradusa si in romaneste din indemnul lui Constantin Brancoveanu.
In 1945 este prezent la nunta domnitei Maria, fiica lui Vasile Lupu cu Janusz Radziwill. Cuvantul duhovnicesc atunci rostit de catre Petru Movila in romana si polona va fi publicat. Se ingrijeste de consolidarea ortodoxiei in estul Europei, de dezvoltarea invatamantului, de infiintarea noilor ateliere tipografice. Sprijina infiintarea Colegiului iesean de la manastirea Trei Ierarhi. Il preocupa programul cultural al Tarii Romanesti si al Moldovei. Cu sprijinul lui Petru Movila se infiinteaza la Campulung, Govora si Iasi noi tipografii. Cartile sale sau ale altor carturari, prefatate de el, traducerile sale au circulat in tarile romane, legaturile cultural-religioase intre tarile noastre dovendindu-se a fi deosebit de intense.
Carturar de seama, mare teolog, inalt ierarh, Petru Movila, ramane o personalitate si a romanilor si a celor care l-au adoptat si a lumii europene in ansamblul ei.