S-a nascut Anatole France, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel

Anatole France, pe numele adevarat Jacques Anatole Francois Thibault, s-a nascut pe 16 aprilie 1844 in Paris si a decedat pe 12 octombrie 1924 in Tours. A fost un scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1921.
Este fiuul unui librar erudit, care-l initiaza in meseria sa indreptandu-l totodata catre studii umaniste. A absolvit Colegiul Stanislas din Paris, perioada in care colaboreaza la Buletin du bouquiniste si la Le Chasseur bibliographe.
Autor de poeme de dragoste inspirate de iubirea sa nefericita pentru actrita Élise Devoyod. In 1885, il cunoaste pe editorul Lemerre, adevarat mecena al poetilor parizieni si devine lector la editura acestuia in 1869.
Este mobilizat in garda nationala in 1870. Publica versuri, articole, pastise. Isi face debutul editorial cu eseul Alfred de Vigny (1868). Sub semnatura Anatole France, publica la Lemerre volumul de poezii Poèmes dorés (Poeme aurite)in anul 1873.
Inlatura din culegerea de versuri Le Parnasse contemporain publicata de editura Lemerre in 1875, poeziile lui Verlaine, Mallarmé, Charles Cros. Devine bibliotecar la Senat (1876).
Apare primul sau roman Le Crime de Sylvestre Bonnard (Crima lui Sylvestre Bonnard) (1881), premiat de Academia franceza. Incepe sa frecventeze saloanele doamnelor de Loynes si Arman de Caillavet (1883). In acelasi an are loc intalnirea sa cu Renan.
Este reprezentata piesa Noces corinthiennes (Nunta din Corint) in anul 1884. Devine director al revistei Les Lettres et les Arts (1885) si cronicar al revistei Le Temps (1887), calitate in care va face elogiul lui Zola (1892). In 1890, isi da demisia din postul de bibliotecar la Senat. Este anul cand are loc intalnirea sa cu Charles Maurras si cand publica romanul Thaïs. Calatoreste , impreuna cu doamna de Caillavet, in Italia (1893), divortand de Marie-Valérie Guérin de Sauville, cu care se casatorise in 1877. Apare Le Lys rouge (Crinul rosu, 1894).
Anatole France este ales membru al Academiei franceze. Este o perioada in care scriitorul calatoreste mult in Italia, Belgia, Olanda, Germania, Grecia (1895, 1896, 1898).
Romane si povestiri: Jocaste et le Chat maigre, Le Crime de Sylvestre Bonnard, Les Désirs de Jean Servien, L’Abeille, Le Livre de mon ami, Nos enfants, scènes de la ville et des champs, Balthazar, Thaïs, L’Étui de nacre, La rôtisserie de la reine Pédauque, Les opinions de Jérôme Coignard etc. Poezie: Poèmes dorés. Teatru: Noces corinthiennes. Eseuri: Alfred de Vigny, Opinions sociales, Le parti noir, Vers les temps meilleurs, Vie de Jeanne d’Arc.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.