S-a nascut Iuliu Hossu, Cardinal si Arhiepiscop al Bisericii Romane Unite cu Roma (Greco-Catolica)

sursa imagine – http://www.e-communio.ro/

Iuliu Hossu s-a nascut in 30 ianuarie 1885, in Milas, comitatul Cluj si a incetat din viata la 28 mai 1970 la Bucuresti. A fost Episcop al Episcopiei de Cluj-Gherla, detinut politic si Cardinal roman.

Si-a inceput studiile in comuna natala, iar mai apoi a urmat gimnaziul lutheran din Reghin, la liceul romano-catolic (clasa a IV-a), la Targu Mures, iar clasele a V-a – a VIII-a, la liceul confesional greco-catolic din Blaj. Incepe studiile teologie in 1904, iar la scurt timp este trimis la Colegiul De Propaganda Fide din Roma. In 1906 a primit titlul de doctor in Filosofie, iar in 1910 cel de doctor in Teologie.

Isi incepe activitatea de preot in Episcopia de Lugoj, ajungand secretarul Episcopului Vasile Hossu. In timpul Primului Razboi Mondial, Iuliu Hossu se inroleaza voluntar, ca preot militar, cu grad de sublocotenent, la Serviciul Spiritual (Duhovnicesc) al Corpului VII de Armata-Timisoara. In 3 martie 1917, in timpul serviciului militar este numit Episcop de Gherla, fiind confirmat de catre Papa Benedict al XV-lea in data de 17 aprilie 1917.

In 1 decembrie 1918, din insarcinarea Marelui Sfat National Roman, citeste proclamatia de unire a Transilvaniei cu Regatul Romaniei. Ulterior acesta se imbratiseaza cu episcopul ortodox Miron Cristea (viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane) si spune: „Pe cum ne vedeti azi imbratisati frateste, asa sa ramana imbratisati pe veci toti fratii romani!” Alaturi de Miron Cristea, Vasile Goldis si Alexandru Vaida Voevod, duce la Bucuresti actul unirii si il inmaneaza Regelui Ferdinand I.

Dupa instaurarea comunismului in Romania, Episcopul Hossu se opune mascaradei prin care Biserica Romana Unita, era trecuta fortat in cadrul Bisericii Ortodoxe. Este arestat in 28 octombrie 1948 si in 1950 este intemnitat la Sighet. In 1955, este scos din inchisoare si dus la Curtea de Arges, iar mai apoi la Manastirea Caldarusani, unde ramana cu domiciliul obligatoriu pana la sfarsitul vietii.

La 28 aprilie 1969, a fost creat cardinal in pectore de catre Papa Paul al VI-lea. Sfantul Parinte, face publica numirea ca si Cardinal al lui Iuliu Hossu in 5 martie 1973. Cardinalul Hossu a murit pe 28 mai 1970 la Spitalul Colentina din Bucuresti si a fost inmormantat in Cimitirul Bellu catolic.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.