S-a nascut Joseph Pulitzer, jurnalist american

Joseph Pulitzer s-a nascut pe 10 aprilie 1847 in Mako, Ungaria si a decedat pe 29 octombrie 1911 in Charleston, South Carolina, SUA. A fost un jurnalist si editor american de origine maghiara.

Tatal se ocupa cu comertul de cereale, mama lui era o unguroaica de religie catolica, care provenea din regiunea Szegedului. Fratele lui mai tanar, Albert, s-a decis sa devina preot catolic. Dupa ce familia s-a mutat la Budapesta, Pulitzer va urma cursurile unei scoli private. La varsta de 17 ani a fost gasit inapt pentru serviciul militar in armata austriaca. In cele din urma se inroleaza la Hamburg ca militar in armata SUA. Ajuns in 1864 in Boston unde va face parte din regimentul I de cavalerie New-York, care era format in cea mai mare parte din germani. Va lupta de partea Statelor din Nord in Razboiul civil american. Vorbea foarte bine germana si franceza, mai putin limba engleza. Dupa o serie de ocupatii de ocazie ca hamal, chelner, devine in anul 1867 cetatean american. Timp in care vorbea deja excelent limba engleza terminand studiile in drept.

In cautare de munca va ajunge in St. Louis, Missouri, unde va fi angajat de Carl Schurz ca reporter la ziarul in limba germana „Westliche Post“. In 1873, cand a plecat de la redactia ziarului, Pulitzer era deja editor si partener. In primavara anului 1871 se va casatori in biserica Episcopala Protestanta cu Kate Davis. O perioada va fi corespondent la ziarul „New York Sun”. In 1878 achizitioneaza cotidianul „St. Louis Evening Dispatch“, iar in 1881 fuzioneaza cu „Evening Post“ luand nastere ziarul „St. Louis Post-Dispatch“. In 1883 va cumpara ziarul „New York World“ care era in pragul falimentului si care, sub conducerea lui, devine unul dintre ziarele cele mai importante din tara, cu un tiraj de 600.000 de exemplare. In ziar apar articole senzationale, reportaje despre coruptia regimului sau alte afaceri dubioase.

Printr-o propaganda reusita, Pulitzer va obtine fondurile necesare pentru construirea soclului Statuii Libertatii. In lupta de concurenta, redactiile altor ziare, ca de exemplu „New York Sun“, il vor ataca in anul 1890 personal pe Pulitzer, care bolnav probabil de diabet se retrage din lumea presei, in anul 1890, la varsta de 43 de ani, aproape orb. Va controla mai departe redactia ziarului.

In anul 1895, William Randolph Hearst cumpara ziarul „New York Morning Journal“. Va continua stilul mentorului sau Pulitzer. Intre anii 1896 – 1898 a fost o campanie fara precedent intre jurnalelele „World“ a lui Pulitzer si „Journal“, tema fiind lupta de independenta a Cubei impotriva regimului colonial spaniol. In anii urmatori, Pulitzer se distanteaza de stilul de a redacta articole senzationale.

In anul 1909, ziarul va dezvalui scandalul in legatura coruptia regimului Theodore Roosevelt la construirea canalului Panama, care era construit de compania „French Panama Canal Company“. Pulitzer va fi acuzat de Roosevelt si J. P. Morgan pentru defaimare, urmand un proces castigat de Pulitzer, care a devenit popular prin demonstrarea libertatii presei. Din punct de vedere politic Pulitzer era republican, iar in 1885 el va face parte din camera reprezentantilor.

In anul 1892 Pulitzer doneaza bani pentru fondarea unei scoli de jurnalistica, care n-a fost aprobata. Lasa prin testament suma de 2 milioane de dolari pentru fondarea „School of Journalism“ si a unui premiu jurnalistic. Abia in anul 1912, la un an dupa moartea sa, a fost infiintata facultatea de jurnalistica „Columbia University” si, din anul 1917, a fost decernat anual premiul Pulitzer.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.