Sunt tot aia!
E una din sintagmele cel mai des folosite la adresa clasei politice romanesti. Intrebarea este de ce? Nu mi-am dat seama mult timp de ce este folosita atat de mult de catre alegator, ca si raspuns la intrebarea de ce nu participa la vot ori la viata cetatii. Raspunsul l-am gasit insa in interventia domnului Chereches primarul de Baia Mare, care a spus ca este legat atat de PNL cat si de PSD!! Desigur Domnia sa este legat de aceste partide deoarece a pendulat constant intre ele, demonstrand in mod stralucit ca doctrina si orientarea politica sunt chestiuni de moment, cu o relevanta scazuta atunci cand “interesul superior al cetateanului o cere”!
Intelesul sintagmei de ”sunt tot aia”, semnifica in fapt o traducere populara a principiului politichiei amorale “la vremuri noi, tot noi” proverb ilustrat cu prisosinta de asa numita clasa politica romaneasca, care in loc de figuri noi ofera electoratului exact aceasi oameni sub alte culori. Doar culori, ca in fapt doctrina e un accesoriu tip cravata care se schimba cel putin o data la patru ani (inca spre binele nostru mai rar ca ciorapii)! Din pacate acest sport national al schimbarii partidului, reflecta saracia vietii politice romanesti, lipsa oricarui principiu moral, adica mai simplu, lipsa totala a respectului fata de alegator, care are in opinia politicianului (nu a omului politic) are statutul de samanta (consumat o data la patru ani, ca samanta, in rest coaja de scuipat).
Totusi in Romania verticalitatea morala si respectul fata de electorat a existat si inca chiar recent. Au fost si inca mai sunt oameni care au sacrificat pentru o idee si pentru niste principii ani din viata lor, care au inteles si afirmat ca principiile nu se negociaza, chiar daca libertatea ori viata deveneau doar o ipoteza putin credibila. Cred totusi ca modelul unui Corneliu Coposu, ori Ion Diaconescu sau Constantin Ionescu Galbeni, care au platit cu ani buni de puscarie cutezanta de a sustine niste principii, de a crede intr-o idee, ar putea constitui modele de urmat! Cred ca Domnul Chereches, ca si exponent stralucit al unei clase politice tip dandanache ar putea medita, macar, mai mult, la jignirile pe care le considera, cu nonsalanta, declaratii politice, ori mai grav declaratii de principii!
A.R.