18 ani si ce am ajuns

18 ani se implinesc de la disparitia celui considerat Seniorul politicii romanesti, Corneliu Coposu. A fost un om modest, corect si cinstit, care isi respecta cuvantul si principiile afirmate si care a pus inainte de orice iubirea de tara si Rege. A petrecut 17 ani in puscariile comuniste si a reusit sa ramana senin si sa isi ierte tortionarii. I-a promis, lui Iuliu Maniu, in inchisoare, ca nu va lasa Partidul National Taranesc sa moara, iar dupa 1989, l-a reinfiintat. A fost un om care toata viata lui a pus pe primul loc morala crestina si onoarea. A disparut insa putin prea devreme, iar mostenirea palpabila lasata, partidul pe care l-a recreat, s-a destramat si a ajuns pe mana unor impostori. In privinta mostenirii morale, ceea ce a ramas de la Corneliu Coposu, sunt cateva principii, care si acelea din pacate nu se mai regasec in gandirea sau actiunea poltica a zilelor de azi.
Corneliu Coposu credea cu tarie in respectarea principii politice, ca baza a oricarei actiunii politice, principii de la care un politician moral, nu poate abdica in toata cariera sa. Astazi, principiile se negociaza si se modifica in functie de oferta. Traseismul este una dintre virtutiile vietii politice din Romania, iar cei care il practica sunt rasplatiti cu scaune parlamentare si chiar ministeriale. Daca am face doar o analiza a reprezentatilor nostri in Parlamentul Romaniei, am constata ca orice doctrina de stanga se potriveste orice doctrina de centru, ori de dreapta. La noi socialismul se confunda cu liberalismul si cu crestin democratia, iar partidele au ajuns doar vehicule pentru promovare spre locuri parlamentare si ministeriale, fara a conta catusi de putin doctrina politica a acelui partid.
Corneliu Coposu, credea cu tarie ca mandatul unui om politic e in slujba poporului. Astazi, asistam la o mascarada numita guvernare produsa de Uniunea Social Liberala, care la mai putin de un an de la alegeri, a uitat complet nu doar de programul de guvernare, dar cel mai grav de cetatean. Nu doar ca nu e mai buna decat eternele guverne Boc, dar continua in mod glorios marile gafe ale guvernului Boc. Din acest punct de vedere Ponta e doar un Boc, dar ingamfat si trist.
Corneliu Coposu, credea cu tarie, ca solutia pentru renasterea Romaniei, este Monarhia. Monarhia, respectiv Casa Regala de Romania, este unica solutie pentru o stare de normalitate, singurul garant al echilibrului, echidistantei politice si al demnitatii nationale. Astazi asistam la o mascarada intre doi bufoni, care ambii, in egala masura calca in picoare tot ce se poate pentru propriile interese. Atat pentru dnul Ponta cat si dnul Basescu, Constitutia e o fituica, cu care plesnim mustele atunci cand ne deranjeaza. Rolul unor oameni politici, pardon politicieni (in cazul dansilor) este sa apere interesele tarii, nu sa se certe ca orbii, batandu-si joc de tara. Ambii joaca doar un joc de suprafata, in rest sunt doi frati siamezi, uniti in rau.
Corneliu Coposu s-a stins, acum 18 ani, dar se pare ca atunci s-a stins si notiunea de morala in politica romaneasca.
A.R.
*imagine header – rompress.info

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.