Flota corsarului olandez Hendrick Jacobszoon Lucifer pleacă din Olanda spre Brazilia
Corsarul olandez Hendrick Jacobszoon Lucifer, angajat al Companiei Olandeze a Indiilor de Vest, pleacă din Republica Olandeză pe 22 ianuarie 1627, în fruntea unei escadre de 3 nave spre Brazilia. Nava sa, Ter Veere avea 180 de tone, 20 de tunuri și un echipaj de 73 de oameni. Era însoțit de Jan Pieterszoon la bordul navei Leeuwinne de 200 de tone, 20 de tunuri și 69 de oameni și de Geleyn Stapels, la bordul Vlieghende Draeck de 90 de tone, 14 tunuri și 42 de oameni. Misiune lor era să ducă 36 de coloniști și încărcătura lor în Brazilia. Aveau de asemenea emisă o scrisoare de licență care le permitea să atace navele comerciale spaniole întâlnite în drumul lor.
Convoiul ajunge la gura Amazonului pe 3 martie 1627, iar pe 7 martie ajunge la colonia Wapioco pe care o găsesc abandonată de foștii coloniști. După câteva investigații descoperă că foștii coloniști au fost uciși de indienii indigeni. Se cade la pace cu aceștia și se pune baza unei noi colonii, dotată cu un mic fort. De acolo, cele 3 nave pleacă mai departe spre Barbados, de unde intenționau să se îndrepte spre coasta de vest a Cubei. În drumul lor opresc de mai multe ori pe coasta Braziliei, Granadei și Insula Blanca pentru a de aproviziona cu apă proaspătă, provizii și pentru a afla informații de la indieni în legătură cu locurile unde se aflau spaniolii. La 4 mai 1627 se întâlnesc cu încă două nave olandeze, Kater și Bruinvis, care li se alătură.
După câteva prăzi minuscule, la 8 iulie 1627, în apropiere de Cuba, flota de 5 nave întâlnește două nave mari spaniole. Kater și Ter Veere le ajung din urma și lansează atacul. Leeuwinne, comandat atunci de Lucifer era încă prea departe pentru a ataca. Abordajul se dovedește însă dificil, navele spaniole fiind mult mai înalte. Una dintre navele spaniole reușește să scape, astfel că atacul olandezilor se concentreaza asupra celeilalte nave. Amiralul spaniol decide să se întoarcă pentru a-și ajuta colegul. Leeuwinne este prinsă în mijlocul spaniolilor, sub focul tunurilor din ambele părți. Grenade de mână sunt aruncate și olandezii reușesc să abordeze una dintre navele spaniole în timp ce cealaltă fuge. Captura a constat în 1404 lăzi cu indigo, 4280 piei de animale și alte câteva articole în valoare de aproximativ 1,2 milioane de guldeni. În timpul luptelor, Hendrick Jacobszoon Lucifer a fost însă grav rănit, astfel că a murit pe drumul de întoarcere spre Republica Olandeză. În decembrie același an, 1627, fiul său preia comanda vasului Ter Veere.
Jacob Hendrikszoon Lucifer, numit și Diego el Mulato, El Mulato, Mulat, Diego Martin, Diego de la Cruz, Diego de los Reyes, s-a născut la Havana și, la fel ca și tatăl său, a intrat în serviciul Companiei Olandeze a Indiilor de Vest. După ce preia comanda fostei nave a tatălui său, se alătură flotei celebrului Piet Heyn. În 1634, Insula Curaçao a fost atacată de o flotă olandeză. Compania Olandeză a Indiilor de Vest pusese de ceva vreme ochii pe această insulă, pe care o considerau o bază strategică excelentă și doreau să o cucerească. Flota de 4 nave aflată sub comanda amiralului Walbeeck a intrat în golful Sf. Anna pe 28 iulie; forțele spaniole prezente au fost puține și au fost nevoite să se retragă într-un sat din apropiere pe care l-au fortificat pentru a rezista atacului. Conform relatărilor, la 30 iulie Walbeeck l-a trimis pe Lucifer să cerceteze zona din jurul satului si să negocieze predarea spaniolilor. Negocierea a eșuat. Pentru o nouă cercetare a zonei este trimis francezul Pierre Le Grand. După alte negocieri, spaniolii s-au predat. Alături de alți câțiva coloniști au fost transportați până în apropiere de coasta Venezuelei și eliberați.
În 1638, Lucifer, sub comanda lui Cornelis Jol “Picior de lemn” participă la bătălia de lângă Cabañas. Conform unui raport spaniol din noiembrie 1638, flota olandeză a constat din 12 nave aflate sub comanda lui Cornelis Jol și a altor 5 pirați. La sfârșitul lunii august 1638, ei au întâlnit o flotă de 5 nave spaniole, comandată de amiralul Don Carlos de Ibarra. După o bătălie lungă și sângeroasă, cu multe pierderi și multe daune vaselor ambelor flote, Cornelis Jol a ieșit învingător. La sfârșitul anului se pare că Lucifer ar fi cerut iertare Coroanei Spaniole, iertare care i-ar fi fost acordată. În urma agrațierii, s-a oferit să meargă imediat la Havana, dar nu a mai ajuns acolo. În 1639 capturează o navă care plecase din insula Providence spre Anglia și se pare ca i-ar fi cerut unui pasager să îi viziteze mama care locuia în Havana. În 1641 este din nou corsar în serviciul Companiei Olandeze. Curaçao era baza sa de operațiuni în acel moment și avea 5 nave sub comanda lui.
Surse:
https://web.archive.org/web/20010430213629/http://www.geocities.com/tokyo/garden/5213/lucifer.htm
https://web.archive.org/web/20010430213846/http://www.geocities.com/tokyo/garden/5213/lucifer2.htm
https://en.wikipedia.org/wiki/Hendrick_Lucifer