Transformari

Intodeauna inainte de orice alegeri, absolut toti participantii la scrutinul electoral promit tot cate in luna si in stele in speranta unui ”sut” din partea electoratului, care sa ii plaseze in Parlament. Ba mai mult chiar, in apropierea scrutinului, opozitia contesta vehement puterea, criticand orice miscare a ei. Fenomenul nu este prezent doar in arena politica romaneasca ci pretutindeni in lume, uneori o pozitie politica este intarita prin forta fizica, dar nu la noi, viata politica romaneasca este evoluata si mult mai subtila.

Haideti sa vedem… inainte de alegerile din decembrie, un anumit domn, Presedinte de partid, proaspat guvernant de juma’ de an, era extrem de vehement impotriva a tot ce ar afecta mediul sustinand infocat toate initiativele verzi oferind, astfel, marinimos, un loc de deputat unui reprezentant al verzilor. Acum, dupa ce poporul a ales, constatam o transformare subtila (!?), de la infocatul sustinator, care ca prim gest si-a luat o masina hibrid, am ajuns la un „neutru” sustinator al unor importante aspecte economice, care… ce sa vezi… nu mai sunt chiar verzi ci din contra devastatoare pentru apele Romaniei.

Un prim gest, o prima uitare a promisiunilor si interesului romanului de rand… gazele de sist, pana inainte de alegeri, nici sa nu auda, acum mai soft… a pus batista pe tambal…pentru ca vezi Doamne ar fi profitabile economic si trebuie sa luam in considerare aspecte economice, ca doar astea sunt importante…nu plamanii si rinichii nostrii. Un al doilea gest… certificatele verzi, de la o implicita sustinere, am ajuns la afirmatia ca ar fi prea scumpe, ca populatia ar avea de suferit la factura si in final la concluzia ca le amanam la decontare.

Desigur, protectia mediului nu este o politica ieftina, simplu de implementat si fara costuri (uneori chiar electorale), dar este o politica necesara, care trebuie sa asigure un viitor, nu noua ci mai mult celor care vin dupa noi. Protectia mediului, este o necesitate si nu o strategie de manipulare electorala si o cale de a face opozitie fata de un Domn Presedinte ex-marinar, pe care nu il doare nici la chipiu de protectia mediu. Intrebarea fireasca, in acest context, este cand, domnul in cauza, si-a exprimat cu adevarat opinia? Este greu de dat un raspuns, dar astept sa vad daca domnul va deveni si un sutinator al controversatului proiect de exploatare a aurului de la Rosia Montana. Tare mi-e teama insa ca sutinatorul actelor si faptelor verzi va deveni din neutru, cum e acum, exact invers …un subtil opozant al unor proiecte verzi, motivand ca deh, economia o cere… Oare economia sau interesele marunte o cer? Oare asta o asteapta romanul de rand, ca cel care ajuns pe carca, la putere sa isi uite imediat promisiunile si sa nu face altceva decat sa urmareasca un interes personal si nici pe departe national?

S.D.

InfoAzi

Astazi in lume. Astazi online.